Het is goed om te weten wat hoogsensitiviteit inhoudt en wat de belangrijke kenmerken zijn. In dit blog geef ik eerst een algemene omschrijving en vervolgens de belangrijkste kenmerken vertaald naar hoe jij die ervaart in je dagelijks leven.
Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament of karaktereigenschap met een grote gevoeligheid voor zowel interne als externe prikkels. In het brein vindt een intense verwerking van deze prikkels plaats en vervolgens wordt er intens op gereageerd. Dit betekent in de praktijk dat zich de volgende kenmerken bij hoogsensitieve mensen voordoen. Als jij je in een groot deel van deze kenmerken kunt terugvinden, bestaat de mogelijkheid dat je hoogsensitief bent.
Kenmerken van hoogsensitiviteit
1. Je hebt scherpere zintuigen
Een of meerder van je zintuigen werken scherper vergeleken met de zintuigen van andere mensen. Zo ben je bijvoorbeeld gevoeliger voor fel licht, harde geluiden, kun je bepaalde kledingstof niet verdragen, merk je snel geuren op, of reageer je heftiger op bepaalde smaakstoffen zoals cafeïne.
2 Je hebt oog voor detail
Je observatievermogen is groot, waardoor je meer in op neemt uit de omgeving. Zo merk je kleine veranderingen in het interieur op en zie je ook kleine details bij de mensen om je heen. Bijvoorbeeld een nieuwe bril of armband. Ook merk je kleine details in de non-verbale communicatie sneller op.
3 Je kunt goed luisteren
In een gesprek ben jij vaak diegene die een luisterend oor heeft. Je richt je aandacht op de ander zijn verhaal. Toont interesse, respect en stelt vragen die de ander aanmoedigen om verder te vertellen. Je gesprekspartner voelt zich daardoor gezien en gehoord door jou.
4 Je hebt een groot empatisch vermogen
Als hoogsensitief persoon voel je je betrokken bij de ander en voelt de emoties van de ander gemakkelijk aan. Ook kun je je goed inleven in de gedachten en de belevingswereld van de ander. Je leeft je in de ander in, alsof het jezelf betreft.
5 Je voelt sferen in een ruimte aan
Door je fijngevoeliger zenuwstelsel voel je vaak de sfeer die in een ruimte hangt aan. Zo heb jij snel door of er bijvoorbeeld een ruzie is geweest, omdat jij bij binnenkomst een vervelende sfeer opmerkt. Jij hebt hier als het ware “antennes” voor.
6 Je neemt emoties over van anderen
De emoties van de mensen om je heen voel je aan en neemt deze over. Je kunt jezelf als een spons vergelijken, die de emoties van anderen absorbeert. Daardoor merk je vaak niet of het je eigen emotie betreft of dat je die van iemand uit je omgeving hebt overgenomen. Je draagt die emotie vaak een tijdje mee en daardoor kan je in energie snel leeg raken.
7 Je hebt een groot bewustzijn
Problemen heb jij sneller in de gaten en je kunt vanuit meerder invalshoeken naar de situatie kijken. Daarnaast zie je Je snel de context en legt verbanden. Je hebt inzicht in de problematiek en ziet de wereld als een geheel. Ook heb je de nodige zelfreflectie om ook naar je eigen aandeel in een situatie te kunnen kijken.
8 Je houdt van een goed gesprek
Je houdt niet van praten over koetjes en kalfjes en doet er alles aan om die te ontlopen. Maar je houdt wel van een diepgaand gesprek. Je filosofeert graag over zingeving, spiritualiteit en serieuze onderwerpen op een dieper niveau van het leven.
9 Je hebt interesse in persoonlijke groei
Je bent nieuwsgierig en leergierig en wil je als mens verder ontwikkelen. Nieuwe dingen leren en ervaren, geeft plezier en vergroot je bewustzijn.
10 Je hebt tijd nodig om na te denken
De vele prikkels en indrukken die binnenkomen, moeten verwerkt worden in je hoofd. Hiervoor heb jij langer de tijd nodig, omdat jij dit op een grondige manier doet en alle aspecten meeneemt in de verwerking. Dit doe je graag in alle rust, zonder veel tijdsdruk of opgejaagd te worden, zodat alles kan bezinken. Het gevolg is dat jij daardoor weloverwogen beslissingen neemt.
11 Je zoekt zingeving
Je bent op zoek naar een zinvol bestaan en wil graag betekenis aan je leven geven. Daardoor ben je zoek naar voldoening in je werk, je hobby of privéleven. Je wilt iets bijdragen aan deze wereld. Het is jouw manier waarop je in het leven staat.
12 Je houdt van rust en natuur
Je hebt behoefte aan tijd alleen, om in alle rust de indrukken en prikkels te verwerken. De rust draagt tevens bij om te herstellen van stress en overprikkeling. Dat kan zowel thuis als in de natuur. In de natuur kun je intens genieten van kleine dingen en weer helemaal tot jezelf komen. Dat komt omdat je een sterke verbinding met de natuur ervaart. Door een tijdje in de natuur te zijn, kom jij weer in balans.
13 Je bent zorgzaam
Je hebt aandacht voor het welzijn van de mensen in je omgeving. Je neemt e zorg van een ander serieus en maakt er vaak een dagtaak van. Dat kan zowel als betaalde functie zijn of in je privéleven waar je de zorg van de kinderen, zieke familielid of de mantelzorg van je ouders op je neemt. Kortom je helpt graag mensen in je omgeving.
14 Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel
Je bent eerlijk, integer en betrouwbaar en verwacht dit ook van de mensen om je heen. Misbruik, gepest worden, gelijke behandeling, eerlijke verdeling zijn belangrijke punten. Vaak nog meer voor anderen dan voor jezelf. Door je rechtvaardigheidsgevoel kom je sneller op voor andere mensen, die dit minder goed kunnen voor zichzelf.
15 Je bent intuïtief
Je voelt vaak feilloos aan wat er speelt in een situatie of welke richting je uit moet. Soms voel je dit in je lichaam, denk bijvoorbeeld je onderbuikgevoel dat je waarschuwt voor gevaar of zorgt dat je een keuze wel of niet neemt. Het kan zijn dat je eenvoudigweg weet wat je moet doen in een situatie of dat exact de juiste woorden over je lippen komen. Nog voor dat je hersenen tijd hebben om na te denken, komt intuïtief een oplossing.
Welke kenmerken van hoogsensitiviteit herken jij?
Ervaar je deze kenmerken als een pré of heb je nu nog vooral last van jouw hoogsensitiviteit? Merk je dat je snel overprikkeld raakt, je energie snel verliest, je moeite hebt je grens aan te geven en veel in je hoofd zit te piekeren? Waarschijnlijk komen jouw hsp-kwaliteiten nog niet helemaal tot hun recht. Het gevolg is stress, laag energieniveau, vermoeiheid en slecht slapen. Als deze klachten langere tijd aanhouden, bestaat een grotere kans op een burn-out. Wil jij als hooggevoelige leren omgaan met je hoogsensitiviteit en meer rust, veerkracht en balans in je leven ervaren? Dan is een HSP coach-traject iets voor jou.
HSP coach traject
Tijdens een traject leer jij de signalen van overprikkeling tijdig herkennen bij jezelf. Je leert contact te maken met je lichaam en sensaties op te merken. Je ontdekt manieren om te ontspannen en jezelf op te laden. Je leert je energie managen en je levenswijze hierop aan te passen. Door hier zelf bewust mee te oefenen in de praktijk, ga je stap voor stap kleine veranderingen in je huidige leef- en denkpatroon aanbrengen. Het doel is dat je je hoogsensitiviteit (h)erkent, accepteert en gaat zien en inzetten als een kwaliteit van jou.
Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek
+31 6 41 73 75 00
[email protected]
www.sylviacoach.nl
Misschien vind je onderstaand onderwerpen ook interessant
Uit de praktijk: Help, ik ben hoogsensitief?
Hooggevoelig en meer energie: 7 tips
HSP en moeite met ‘nee’ zeggen