Aromatherapie; Hoe je geuren effectief inzet bij klachten en ongemakken

5 november 2018
Hoe je geuren effectief inzet bij klachten en ongemakken

Geur- of aromatherapie is een behandeling waar gebruik wordt gemaakt van aromatische, essentiële oliën ook wel etherische oliën genoemd. Deze oliën hebben mede door hun geur een heilzame werking op lichaam en geest. Ze ondersteunen je heling.

Wat zijn nu essentiële oliën? Deze oliën zijn als het ware de levensenergie van planten. Het zijn aromatische vloeistoffen die in vele struiken bloemen, bomen, wortels en zaden zitten. Ze worden op een speciale manier gedestilleerd. De oliën kunnen op verschillende niveaus hun werk doen. Zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel vlak. Iedere olie heeft zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen en werkt op één of meerdere niveaus. De essentiële oliën zijn volledig natuurlijk en veelzijdig inzetbaar bij allerlei klachten en ongemakken.

Aromatherapie is goed te combineren met een massage. Maar aromatherapie kun je ook zelf thuis toepassen, door de essentiële oliën te verdampen of te gebruiken in een lotion of huidolie. Hoe doet je dat nu?

Essentiële olie verdampen en inhaleren bij aromatherapie

De olie kun je inhaleren door direct aan het flesje te ruiken. Je kunt een druppel in je hand wrijven en je handen als een kommetje onder je neus houden, terwijl je inhaleert. Wat ook eenvoudig is, is het gebruik van een katoenen zakdoek met een paar druppels essentiële olie bij je dragen en deze af en toe onder je neus houden.

De geurige essentiële oliën kun je verdampen in een aromalampje of met behulp van een aromasteentje. Door verdamping kom de geur in de lucht, die je vervolgens inhaleert. Ook kan je de essentiële oliën inhaleren of verwerken in heerlijk geurende stoombaden.

Een andere fijne manier is het gebruik van een diffuser. Aan het water voeg je enkele druppels olie naar keuze toe en vervolgens wordt de geur van de oliën door de diffuser in de ruimte verspreid. Je creëert dus heel gemakkelijk een aangename geur en sfeer in je huis of werkruimte.

Essentiële olie aanbrengen op de huid

Essentiele oliën mogen nooit puur op de huid worden aangebracht, met uitzondering van tea tree en lavendel. Het beste is om ze te mengen met een draagolie. Omdat ze zeer geconcentreerd zijn, zijn enkele druppels vaak meer dan voldoende. Door de essentiële olie te verdunnen wordt het makkelijker opgenomen door de huid en kan het ook bij een gevoelige huid worden aangebracht. Door het gebruik van een draagolie kan de werking van de essentiële oliën worden verlengd, omdat ze niet zo snel vervliegen. Je kunt ze ook toevoegen aan een badolie, shampoo of bodymilk.

Essentiële oliën werken zeer effectief als ze gebruikt worden bij een lichaamsmassage. De essentiële oliën laten zich makkelijk vermengen met neutrale basisoliën voor een massage. Ze worden op die manier gemakkelijker door de huid opgenomen en dringen diep door in de weefsels. Enkele voorbeelden van basisoliën voor een massage zijn jojobaolie, amandelolie, avocadoolie. Je kunt uiteraard ook zelf de olie in masseren op een pijnlijke plek of op een chakra aanbrengen waarmee je klachten verband houden.

Er zijn honderden etherische oliën. Denk bijvoorbeeld aan: lavendel, roos, sinaasappel, gember, citroen, pepermunt, sandelhout, bergamot, tijm, eucalyptus. Dit zijn enkelvoudige oliën. Iedere olie heeft een specifieke invloed op lichaam en geest en kan worden ingezet bij klachten waarvoor ze geschikt zijn. Daarnaast zijn er meervoudige oliën, een zogenaamde blend. Een blend is samengesteld uit een klein aantal enkelvoudige oliën die goed samenwerken bij een bepaalde klacht.

Enkele tips:

Lavendel: Meng een paar druppels lavendel met een draagolie en smeer dit op je gespannen schouders of onder je voeten. Je slaapt beter en je voelt ontspanning. Je kunt lavendel ook smeren op pijnlijke stress plekken, eczeem, wondjes, littekens  of ontstekingen.

Stress away (blend): Doe een paar druppels met een draagolie op je polsen en in je nek om te ontspannen en je stress te verminderen. Deze olie helpt bij angst, paniek en mentale vermoeidheid en brengt je weer in balans.

Frankincense (blend): Doe een paar druppels met een draagolie op je keel en op je nek om een geïrriteerde keel of kriebelhoest te verhelpen.

Thieves (blend): Doe een paar druppels met een draagolie onder je voeten als je merkt dat je verkouden of grieperig wordt. Of op je keel, bij een beginnende keelpijn.

Peppermint: Doe een paar druppels peppermint in de diffuser voor meer alertheid en energie of om wakker te worden in de ochtend.

Lemon: Doe een paar druppels lemon in je schoenen om nare geurtjes te verwijderen.

Tea tree: Doe een paar druppels in je shampoo en voorkom hoofdluis.

Orange: Doe een paar druppels in het vakje van je wasverzachter voor een frisse was.

Zoals gezegd zijn de oliën op natuurlijk basis en zowel bij fysiek als mentale klachten als ook bij allerlei ongemakken in huis te gebruiken. Ze vervangen nooit een geneesmiddel, maar werken wel ondersteunend. Wil je meer weten? Wil je zelf aan de slag gaan en meer gebruik gaan maken van essentiële oliën? Wil je ook zo’n starterskit en diffuser van Young Living? Of wil je een keer aromatherapie door middel van een massage die op jouw is afgestemd? Vraag vrijblijvend naar het gebruik van essentiële oliën en hoe jij ze in kunt zetten bij jouw persoonlijke klachten en ongemakken. Ik help je graag verder en laat je graag zien en ervaren wat de essentiële oliën van Young Living voor jou kunnen betekenen.

Bron: Young Living

[email protected]
www.senzatime.nl
06-41737500

WhatsApp gesprek starten?