Belemmerende overtuigingen weerhouden jou van groei

15 februari 2022

Wat zijn overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen zijn diepgewortelde ideeën over jezelf en je leven, die jou weerhouden van groei. Realiseer je dat deze overtuigingen NIET de werkelijkheid zijn. Het zijn dus geen feiten, maar ideeën en gedachten, die jij bewust of onbewust hebt over jezelf en je leven. Deze overtuigingen kunnen positief of negatief zijn en bepalen hoe jij je voelt, hoe jij handelt, je gedraagt en in het leven staat. Ze zijn als het ware de bril waarmee jij naar jezelf en het leven kijkt en bepalen jouw gevoel en gedrag.

Verkeerde interpretatie

Als jij ergens van overtuigd bent, ga jij jezelf en elke situatie in je leven zien vanuit die overtuiging. Om je heen zie je het bewijs dat jouw overtuiging klopt. En komt er informatie op je pad, die jouw overtuiging tegenspreek, dan veeg je die info van tafel en verdraait deze zodat de informatie wel aansluit bij jouw denkbeeld. Dat maakt dat we de werkelijkheid soms verkeerd interpreteren, omdat we zo vasthouden aan onze eigen overtuiging. 

Niet openstaan van nieuwe informatie

Omdat jij zo vasthoudt aan je eigen overtuiging en jouw denkbeeld of standpunt in jouw ogen de waarheid is, stop je met zoeken naar nieuwe of aanvullende informatie om je overtuiging aan de waarheid te toetsen. Je staat niet langer open om met een andere bril naar de situatie te kijken en vanuit een ander standpunt objectief te kijken. Als er toch bewijs is, waardoor jouw overtuiging in twijfel wordt getrokken, doe je dit bewijs bijvoorbeeld met een smoes aan de kant zetten en onderzoek je deze nieuwe info niet verder.

Overtuigingen belemmeren je groei

Door op deze manier met jouw overtuigingen om te gaan, belemmer je je eigen groei. Op den duur ga jezelf hieronder lijden. Je raakt je verstrikt in je eigen beperkte denkwereld en je creativiteit en ontwikkeling komt dit niet te goede. Om dit te doorbreken, zal je mogen gaan inzien dat jij misschien fout zit. Dat wat jij altijd hebt gedacht en geloofd misschien toch niet 100% de waarheid is. Het vraagt moed om uit je comfortzone van je eigen gedachten te stappen. Ga op zoek naar tegenbewijzen en accepteer dat jij mogelijk fout zit. 

Hoe werken negatieve overtuigingen

Als een van je kernovertuigingen is dat je niet goed genoeg bent voor een leidinggevende functie, omdat je niet aan alle eisen voldoet, zal je waarschijnlijk nooit die manager worden. Bij een interne sollicitatie gaat de keuze naar een andere kandidaat, omdat jij niet aangaf ook beschikbaar te zijn. Of wellicht besluit je al bij voorbaat zelf om niet te solliciteren omdat je niet die achtergrond hebt, die ze vragen. Als jij denkt dat niemand op jou zit te wachten en jij jezelf niet goed genoeg vindt, zal de kans aan je voorbijgaan.

Self fulfilling prophecy

Je hebt een bepaald beeld van de situatie en hoe het sollicitatieproces zal verlopen. Je denkt of verwacht dat de voorkeur naar een collega of extern iemand uitgaat, omdat jij jezelf niet voldoende geschikt vindt voor die rol. Daardoor kom je zelf niet in actie. Als de functie ook op die manier wordt ingevuld, is dat de bevestiging van je eigen overtuiging. In jouw beleving maakte je sowieso geen kans. Dat is jammer, want je hebt vaak meer in je mars.

Negatieve overtuigingen

Veel voorkomende negatieve overtuigingen, die jouw handelen onbewust beïnvloeden en een lichter leven bemoeilijken zijn:
* Ik ben niet goed genoeg
* Ik verdien het niet
* Ik ben het niet waard 
* Ik doe er niet toe
* Ik ben stom, zwak, lelijk
* Ik ben niet belangrijk

Omgaan met je overtuigingen

Stap 1: Bewustwording

Een eerste stap is je bewust te worden van een beperkende overtuiging, waar je tegen aanloopt. Misschien weet je wat er speelt. Vaak is het een omdat een herkenbaar en terugkerend patroon in je leven. Pas als je er bewust van bent, kun je die overtuiging gaan veranderen en omzetten naar een andere, meer positieve gedachte en zo een andere, positieve werkelijkheid creëren. 

Stap 2: Acceptatie

Vervolgens is het belangrijk dat jij die negatieve overtuiging accepteert en erkent dat dat denkbeeld er is. Het helpt niet om de overtuiging te onderdrukken of te ontkennen. Maar accepteer en omarm de overtuiging. Ga hier op een liefdevolle manier mee om.

Stap 3: Loslaten

De oude, belemmerende overtuiging loslaten gaat niet vanzelf. Deze belemmerende overtuigingen zijn er immers niet zomaar en vaak heb je er een hele lange tijd aan vast gehouden. Dat komt omdat deze overtuiging je ook voordelen biedt. In het voorbeeld van de werknemer die zich niet goed genoeg vindt voor een management rol, betekent dat dat je niet hoeft te solliciteren. Je hoeft ook niet te netwerken of een aanvullende managementtraining te gaan volgen. Dat maakt dat je comfortabel voelt en tijd voor andere dingen overhoudt.
Vervolgens mag je ook naar de nadelen kijken die met deze overtuiging verbonden zijn. Jij hebt dit zelf bedacht en jij hoeft dit niet langer in stand te houden. Hoe meer nadelen kunt bedenken die met dit patroon te maken hebben, des te eerder en makkelijker jij dit oude patroon wil en gaat doorbreken. Enkele nadelen in het voorbeeld kunnen zijn: geen voldoening in huidige functie, weinig autonomie, weinig verantwoordelijkheid etc.

Jouw belemmerende overtuigingen aanpakken?

Spelen bij jou ook belemmerende overtuigingen, die je weerhouden van groei? Merk je dat je daardoor wordt geremd in je werk, je loopbaan of je relatie? Belemmeren terugkerende patronen jouw groei en ontwikkeling? Wanneer je onbewuste overtuigingen ontdekt en ombuigt, zal je makkelijker voor jezelf kunnen kiezen en eindelijk je eigen echte leven gaan leiden. Kun je wat hulp gebruiken om deze overtuigingen boven water te krijgen en te doorbreken? 

Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek

WhatsApp gesprek starten?