Uit de praktijk: Een collega met een burn-out door stress op werk

5 januari 2020

Een (hoog)gevoelige cliënt kwam mijn praktijk binnen met de vraag of ik haar kon helpen om een burn-out te voorkomen. Ze zat niet helemaal lekker in haar vel. Nu haar collega sinds kort thuis zit met een burn-out, zijn ook de bellen bij haar gaan rinkelen. Ze wil absoluut niet thuis komen te zitten net zoals haar collega, maar ze ervaart wel veel stress op werk, veel onderling gepraat van collega’s dat haar stoort en spanning oplevert. Ook ondervindt ze, net als haar burn-out collega, moeite met de drukke kantooromgeving. Bovendien vraagt ze zich af of dit werk nog wel bij haar past.

Wat is een burn-out?

Een burn-out door je werk, kan als volgt worden omschreven: “Een werkgerelateerde uitputtingstoestand”. De balans tussen de eisen van het werk en de persoonlijke behoeften is verstoord. Je taken en verantwoordelijkheden op je werk zijn vergeleken met wat je ervoor terugkrijgt aan bijvoorbeeld steun, autonomie en feedback, uit balans.

Mensen met een burn-out ervaren een gevoel van “opgebrand zijn”. Je kan je zeker moe voelen na een dag werken, maar dat is geen probleem. Dat kan ondervangen met het nemen van rust, zodat je weer op krachten kan komen. Wanneer dat niet lukt en je niet voldoende kunt herstellen, is er sprake van een burn-out. Je hebt niet voldoende rust genomen om te ontspannen en te herstellen. Je tankt niet voldoende en je energievoorraad raakt op die manier langzaamaan leeg.

Als je collega ziek thuis zit, wordt er vaak nog een groter beroep op jou gedaan. Je hebt het al druk en je krijgt nog extra werk erbij. Vaak heb je in tijden van stress en drukte juist de neiging om nog een tandje bij te zetten. We leven immers in een maatschappij die de nadruk op presteren legt. Wat doe je dan? Automatisch ga je er gewoon in mee. Het voelt alsof je vastzit en niet anders kan.

Eerlijk zijn tegen jezelf

Het is niet zo eenvoudig om rechtsomkeert te maken, voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven. Belangrijk is dat je de situatie waarin je zit accepteert. Probeer de dingen te zien zoals ze zijn, zonder er meteen iets aan te moeten veranderen. Durf vooral ook eerlijk tegen jezelf te zijn. Wat zijn de dagelijkse problemen waar je tegen aanloopt. Waar heb je last van? Hoe voelt je lichaam aan? Waar kan je hulp bij gebruiken?

Mijn client kreeg lichamelijke klachten en had moeite met zich te concentreren. Deze signalen van haar lichaam werden steeds duidelijker, zodat ze zich realiseerde dat ze die niet langer kon negeren. Ze voelde zich uit balans en ze besefte ook dat ze het niet alleen kon en schakelde hulp in. Samen zijn we gaan kijken waar zij tegen aan liep.

“Sometimes we need to say NO
so that we have more time to say YES”

Breng je situatie in kaart 

Een eerste stap en oefening kan zijn om in kaart te brengen wat je energie geeft en wat je energie kost. Niet alleen op je werk, maar ook in je privéleven. Welke taken en activiteiten geven je energie en plezier? En bij welke taken en activiteiten voel je je snel vermoeid? Wat doe jij om te ontspannen en je op te laden?

Daarnaast kan het je inzicht verschaffen om de mensen met wie je gedurende de dag contact hebt, in kaart te brengen. Geven ze je energie of voel je je juist leeg na een gesprek met iemand. Onderzoek eens hoe je je voelt bij iemand, thuis en op je werk.

Mijn cliënt werd zich er van bewust dat ze niet langer op dezelfde werkplek en in haar huidige team kon functioneren. Ze voelde dat duidelijk in haar lichaam. Het vele gepraat van collega’s, de telefoontjes en drukte om haar heen zijn prikkels waardoor ze snel vermoeid raakt en stress op werk ervaarde. Weinig privacy en momenten van rust vindt zijn weerslag bij (hoog)gevoelige werknemers.

De hectiek en het feit dat zij graag meer autonomie in haar werk wilde heeft ze uiteindelijk aangekaart bij haar leidinggevende. Nu heeft ze een andere werkplek. Het voelde na afloop zo goed voor haar dat ze deze stap gezet heeft. Een ware opluchting!

In beweging komen

Alles begint met een eerste stap. Erken je de situatie en hoe je je voelt. Wat zou je graag anders zien en kom in beweging. Schakel eventueel hulp in, want je hoeft het niet alleen te doen. Van daaruit kan je verder gaan onderzoeken wat jij nu écht wil. Wat wil jij diep van binnen? Waarom ervaar jij stress op werk en wat kun je eraan doen?

In een kortdurend coaching traject van 5 sessies help ik je om naar jouw situatie te kijken, meer naar je lichaam te luisteren en je te leren verbinden met je hart. Om vandaar uit eerste stappen te zetten die goed voelen voor jou.

Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

0641737500
[email protected]
www.sylviacoach.nl

WhatsApp gesprek starten?