Burn-out: wat kan je zelf eraan doen?

5 april 2019

Regelmatig krijg ik cliënten in mijn praktijk die herstellende zijn van een burn out. Praten met een psycholoog blijkt niet altijd afdoende te zijn. Ze hebben te lang onder langdurige stress gestaan en nauwelijks nog binding met hun lichaam. Ze dienen weer opnieuw in contact te komen met hun lichaam, te voelen en te ervaren. Door te ontspannen, kan een blokkade van vastzittende energie worden losgelaten.

Wat is een burn-out?

Letterlijk betekent een burn-out opgebrand zijn. Je voelt je lichamelijk, emotioneel en mentaal totaal uitgeput. Dit komt doordat je draaglast groter is geworden dan je draagkracht. Hierdoor kun je niet meer normaal functioneren. Je dagelijkse werk en/of je gezin zijn al te veel voor je. Zelfs eenvoudige dingen als de kinderen naar school brengen en boodschappen doen kosten je ontzettend veel energie. Je bent oververmoeid en blijft liever in bed of je raakt in een huilbui om niets en bent snel geïrriteerd of gefrustreerd.

Meestal is een burn-out het gevolg van langdurige stress, spanning en/of overbelasting. De klachten bestaan langer dan 6 maanden. Je bent een lange tijd over je grenzen heen gegaan. Vaak zijn gevoelens van vermoeidheid en uitputting de belangrijkste. Echter iedereen ervaart stress en spanning anders.

Aanhoudende stress zorgt ervoor dat je energieniveau langzaamaan terugloopt. Als je niet kan ontspannen en je lichaam kan herstellen, neemt jouw energie alsmaar af. Je batterij raakt dan leger en leger en je bent niet meer in staat om die zelf op te laden.

Hoe herken je een burn-out?

De belangrijkste kenmerken zijn:
– Algemene klachten: vaak moe, somberheid, piekeren, vergeetachtigheid, gespannen gevoel, gevoel van onrust.
– Slaapproblemen: je slaapt slecht en bent oververmoeid.
– Stemmingswisselingen: je bent snel geraakt, boos of geëmotioneerd.
– Onzekerheid: je voelt je onzeker in je werk, gezin en vriendengroep en bent bang om te falen.
– Disbalans: je besteedt veel tijd aan werk/studie en nauwelijks aan hobby’s en sociale contacten.
– Werk: je ervaart minder plezier en voldoening van je werk.
– Concentratieproblemen: je hebt moeite je focus te houden, je denkt en handelt chaotischer.
– Levensvreugde: je hebt moeite om te genieten van dingen.

Factoren die van invloed zijn op burn-out?
Externe factoren:

Werk: Er is een toenemende en langdurige werkdruk. Steeds vaker lopen werk en privé door elkaar en ook ’s avonds en in het weekend. Er blijft daardoor nog maar weinig tijd over om echt af te schakelen en te ontspannen. Naast de werkdruk, kan ook de werksfeer evenals pesten op het werk leiden tot een burnout.
Maatschappij: In de huidige maatschappij willen mannen en vrouwen carriére maken in combinatie met een gezin. Daarbuiten willen we ook sociale contacten onderhouden en willen we persoonlijk groeien. Om op al deze levensgebieden mee te draaien, moeten er vaak in een gezin te veel ballen worden hoog gehouden. Je hebt eigenlijk teveel taken.
Socalmedia: Door de komst van social media is er vrijwel nooit meer een moment zonder prikkels en zonder informatie. Ons brein komt op die manier nooit meer echt tot rust. Prikkels blijven continue voortduren, zodat er geen moment van innerlijke rust kan ontstaan.

Interne factoren:

Persoonlijke kenmerken: Bepaalde karaktereigenschappen alsook onze beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten kunnen stress en een burn-out veroorzaken. Denk aan hooggevoeligheid, perfectionisme, onzekerheid, please-gedrag, moeite met grenzen aangeven, angsten etc.

Body Mind Release: een methode om de interne factoren effectief aan te pakken

Binnen de Body Mind Release methode zijn de innerlijke oorzaken van onze handel- en leefwijze die kunnen leiden tot een burn-out volledig in kaart gebracht en kunnen gericht worden uitgetest. We richten de aandacht dus op de persoonlijke kenmerken in plaats van op de externe factoren, die kunnen leiden tot een burn-out.

Jij leert deze innerlijke oorzaken als beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten, zelfstandig los te laten. Vervolgens leer je de positieve gevoelens die je bent kwijtgeraakt weer terug te halen. Het traject duurt 6 tot 8 weken. Twee keer per dag ga je 20 minuten aan de slag. Het resultaat is dat je snel weer meer energie, ontspanning en levensvreugde ervaart.

Wat biedt Een Body Mind Release Traject?
* Een gerichte aanpak van de oorzaak van je klachten in plaats van te praten over je problemen.
* Bewustwording van de innerlijke oorzaak van je levensklachten
* Anders om te gaan met personen en situaties die energie kosten
* Vanuit je eigen kracht keuzes en beslissingen te maken die bij je passen
* Een bijdrage aan meer energie, meer positiviteit, en persoonlijke groei

Heb jij klachten die wijzen op een burn-out? Wil jij onder begeleiding jouw levensklachten als vermoeidheid, slecht slapen, stress, piekeren, uit balans zijn etc. effectief aanpakken en op een korte termijn van 6 tot 8 weken hier aanzienlijk minder last van hebben? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie of voor een kennismakingsgesprek. Houdt mijn Facebook pagina Senza Massages & Coaching in de gaten voor de informatieavond over Body Mind Release die ik regelmatig organiseer. Het liken van deze Facebookpagina stel ik op prijs.

Voor meer informatie kun je ook kijken op de website van Body Mind Release.

[email protected]
06 – 41737500

WhatsApp gesprek starten?