De 7 voordelen van loslaten

5 augustus 2020

Het belang van loslaten

Laat toch los? Hoe vaak hoor je dat niet zeggen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat? En waarom is loslaten zo belangrijk voor je? Door los te laten wordt je leven makkelijker, leuker, mooier. Je ervaart meer innerlijke rust en door de ruimte die er ontstaat, kunnen nieuwe dingen op je pad komen.

Blijven vast zitten in situaties

Vaak blijven we vastzitten in wat er is op dit moment. Je weet misschien wel diep van binnen dat je huidige baan niet je droombaan is, maar je houdt deze baan om allerlei redenen toch aan. De baan is praktisch, dichtbij je huis, makkelijk te combineren met de schoolgaande kinderen, het betaald best goed etc.

Op een zelfde manier kunnen we ook blijven vastzitten in een relatie. In je hart voelt deze relatie misschien al een tijdje niet meer goed, maar je hoofd verzint genoeg redenen om toch bij je partner te blijven. Hoe moet het met de kinderen als we uit elkaar gaan? We hebben het eigenlijk toch goed samen, huisje, boompje, beestje. Alles wat we samen hebben beleefd, geef ik toch niet zomaar op?

Vast zitten veroorzaakt stress

Vasthouden aan negatieve situaties veroorzaakt spanning en stress en vreet energie. Je durft niet een eerste stap te zetten en “het oude” los te laten. Loslaten betekent veranderen en dat is eng. Je weet immers wel wat je hebt en niet wat je gaat krijgen. En dat maakt het moeilijk om een beslissing te nemen, omdat we graag controle houden over ons leven. We houden op die manier ook vast aan negativiteit, waardoor we ons afsluiten voor positieve gedachten

“The only way to get what you really want
is to let go of what you don’t want”

Het kan ook zijn dat jij zelf niet bewust de keuze gemaakt hebt om los te laten, maar deze voor je gemaakt wordt, doordat je partner ervoor koos bij je weg te gaan, je ontslag kreeg of dat iemand in je directe omgeving stierf.

Loslaten is leven

Er zijn veel situaties te bedenken waarin je mag loslaten of zelfs moet gaan loslaten. Alle vragen en onzekerheden houden ons vaak tegen om los te laten. We houden liever de controle vast, dan in de overgave te gaan en onzekere, nieuwe situaties vol vertrouwen tegemoet te treden. We houden onszelf tegen om vooruit te gaan, stappen te zetten en ruimte te creëren voor nieuwe dingen te laten ontstaan en groeien in ons leven. Maar juist loslaten is leven.

De 7 voordelen van loslaten

Vrijheid
Als uiteindelijk de stap gemaakt is om los te laten, al dan niet door jezelf of bepaald door een ander, kan dat heel bevrijdend voelen. Je voelt een enorme opluchting en voelt je vrij van waar je in vastzat.
Ontlading
De ballast die je lange tijd met je meedroeg, laat je los. Je ontlaadt jezelf van je zware last. Vaak voel je dat de spanning en stress letterlijk van je schouders afvalt.
Innerlijke rust
Zolang je in een situatie vast zit, blijf je in je hoofd naar mogelijkheden en oplossingen zoeken. Piekeren, zorgen maken en in dezelfde kringetjes blijven denken, is niet langer aan de order en je mentale ballast wordt minder.
Ruimte
Loslaten is als opruimen. Je ervaart weer ruimte, zowel in je hoofd als in je hart. Deze ruimte zorgt dat er nieuwe dingen kunnen ontstaan op één of meerder gebieden in je leven.
Focus
Je verlegt je focus op andere dingen en kijkt op een andere manier vooruit naar de toekomst. Negatieve gedachten worden steeds meer vervangen door positief denken.
Levensenergie
De situatie waarin je vastzit vergt veel van je. Zowel fysiek als mentaal kost dat energie en dit kan zelfs leiden tot een blokkade van energie in je lichaam. Als verandering komt in je “oude situatie” kan de blokkade worden opgeheven en je levensenergie weer gaan stromen.
Voldoening
Als je na een tijdje, bijvoorbeeld een half jaar of jaar terugkijkt, naar wat je hebt losgelaten ervaar je een voldaan gevoel. Je hebt het toch maar gedaan! Je hebt aan de beslissing die jezelf maakte of die voor je gemaakt werd, een positieve wending gegeven.

Laat los en groei

Heb je het gevoel dat je vast zit op één of meerdere levensgebieden? Dat je geen of weinig grip meer heb op je leven, steeds meer het gevoel hebt dat leven niet langer bij je past. Is er een stemmetje dat je influistert dat je een andere weg mag gaan volgen. Luister naar de stem van je hart en durf die eerste stap te zetten. Durf weer te gaan leven!. Neem nu contact met me op voor een kennismakingsgesprek, waarin ik je meer vertel over hoe Body Mind Release werkt. Ik begeleid je graag in je loslaat- en groeiproces.

WhatsApp gesprek starten?