Dit jaar ontspannen de Kerstdagen door, zonder kerststress!

5 december 2017

Kerststress

Is jou de drukte en stress van vorig jaar rond Kerst ook bij gebleven? Je agenda die helemaal vol stond? Met een kerstborrel van je werk, een mand onder de kerstboom die vroeg om op kerstavond gevuld te zijn met cadeautjes, een kerstetentje met vrienden en familie bij jou thuis en tussendoor ook nog leuke dingen met de kinderen doen in de kerstperiode?

Wat een leuke en gezellige tijd behoort te zijn, voelt voor jou druk en zwaar. Je doet niks anders dan rennen en plannen. Je voelt je gehaast en gestresst. Om eerlijk te zijn: je ziet ontzettend op tegen de feestdagen en de terugkerende kerststress!

Je hebt het idee dat je deze dagen wordt geleefd. Het voelt alsof je geen eigen keuze hebt en je verplicht bent om al deze taken positief te reageren. Omdat het nu een maal hoort of van je wordt verwacht.

Praktisch gezien kun j al vroeg met de inkoop van de kerstcadeautjes beginnen en kun je het kerstdiner al enkele dagen vooraf voorbereiden. Maar van wie ‘moet’ dit allemaal? Vaak ben jij zelf de persoon van wie dit allemaal ‘moet’.

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn,
ontspanning is wie je bent”

Doe het dit jaar eens anders

Neem je eigen plek in. Door dicht bij jezelf te blijven en te doen wat jij graag wilt. Let eens op wat goed voelt voor jou. Wat wil je wel graag doen en wat sla je dit jaar liever over. Natuurlijk kun je soms niet wegblijven en kun je bepaalde activiteiten niet helemaal achterwege laten. Maar door er bewuster mee om te gaan en bewust keuzes te maken die bij je passen, ervaar je veel minder kerststress.

De volgende oefening kan je helpen om je te aarden en in je kracht te gaan staan.

1 Ga rechtop staan met je benen op heupbreedte uit elkaar. Adem een paar keer diep in en uit. Adem een keer in en adem uit. Adem nog maar een keer diep in en adem uit. Maak met je voeten contact met de aarde. Voel dat je goed en stevig staat.  Stel je voor dat vanuit je voeten wortels de aarde in gaan. Laat door deze wortels spanningen en stress naar de aarde stromen. Laat het maar wegstromen uit jouw lichaam. Jij mag er zijn, en jij neemt je plek in.

2 Als je stevig staat doe je je handen recht boven je hoofd. Adem diep in, strek je armen en vingers zo hoog mogelijk boven je hoofd uit en beweeg je armen heel langzaam naar beneden, totdat je armen weer langs je lichamen hangen.

3. Strek nogmaals je handen boven je hoofd en beweeg langzaam je armen omlaag. Als je armen horizontaal zijn, merk je misschien dat je tegen een onzichtbare kracht duwt. Stel je deze kracht voor als een blokkade waar je doorheen wilt. Voel hoe krachtig jij bent. Jij kunt kracht inzetten bij alles wat jij graag wilt doen. Beweeg dan je armen weer langzaam naar beneden.

4. Haal nog een paar keer diep adem en kom weer terug in het hier en nu. Je bent nu geaard en staat in je kracht.

In de praktijk

Je kunt deze oefening elke dag doen bij het opstaan. Maar ook gedurende de dag als je er behoefte aan hebt.

Met deze oefening bevorder je de energiestroom door de chakra’s en vooral de onderste chakra’s. Je gaat meer je eigen plek in nemen, je gaat doen wat je graag wilt. Je gaat dit ook duidelijker aangeven aan de mensen in je omgeving.

Zo kan het zijn dat je wel voor de kerstborrel kiest omdat je dat altijd fijn en gezellig vindt, maar niet weer helemaal alleen voor het kerstdiner wilt zorgen omdat dat nu net te veel voor je is en je eigenlijk wel wat hulp kunt gebruiken.

Ik wens je alvast warme en ontspannen Kerstdagen zonder kerststress!

Wil jij ook in 2018 bewuster leven? Niet langer alle ballen hoog houden en jezelf verliezen? Maar juist meer balans ervaren en je energie voelen stromen?

Doe dan mee met de workshop Reis door de chakra’s.

In 7 avonden komen de thema’s van de chakra’s aan bod en leer je hier bewuster mee om te gaan. Opdrachten, oefeningen, tools en meditaties worden aangereikt. Ze zijn eenvoudig toe te passen en je ervaart meer balans in je leven.

Ik heb er weer ontzettend veel zin in om deze in januari 2018 te starten.

Meer informatie over deze workshop vind je op mijn site.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier.
Je mag me uiteraard ook mailen of bellen.

Sylvia van den Boorn
Massage- en Chakratherapeut

 

WhatsApp gesprek starten?