Emoties van anderen overnemen

5 januari 2022

Emoties vanuit je omgeving overnemen

In contact met andere mensen om je heen, kun je emoties en gevoelens van anderen overnemen. Hoogsensitieve mensen hebben enorme antennes. Deze antennes of voelsprieten zijn gericht op de buitenwereld en daardoor pikken deze mensen meer en alles veel sneller op uit de omgeving. Zo ook de emoties en gevoelens van de mensen om je heen.

Zware sfeer op je werk

Je kent het vast wel. Je gaat goed gehumeurd naar je werk en bij binnenkomst hangt er een donderwolk op de afdeling. Twee collega’s hebben een discussie gehad en de sfeer is om te snijden. Na een half uur voel je je niet langer prettig, maar moe, en heb je nog maar weinig energie over. Soms ben je je niet eens bewust van wat er precies met jezelf gebeurt. Het zware negatieve gevoel lijkt nu ook jouw gevoel te zijn. 

Emotionele vriendin

En je hebt vast ook wel een keer meegemaakt dat je moe en verdrietig thuiskomt van een bezoek aan je vriendin. Door naar haar emotionele verhaal en pijnlijke ervaringen te luisteren en haar hierbij te willen helpen, verbind jij je helemaal met haar. Hooggevoelige mensen doen dit vaak automatisch omdat ze zich betrokken voelen, aanvoelen wat nodig is of waar de pijn zit. Echter de energie waarin de ander zich begeeft, trek jij ook aan en hangt nu om je heen. Als jij bij haar vandaan gaat, neem jij dit verdrietige en neerslachtige gevoel mee, waardoor je je leeg voelt.

Emoties aanvoelen van anderen

Hoogsensitieve mensen zijn empatisch en emotioneel betrokken. Je voelt aan hoe de ander zich voelt en je kan in de emotie van de ander verplaatsen. Door je antennes ben je meer opmerkzaam voor sociaal emotionele prikkels en heb je snel door hoe de ander zich voelt. Dat maakt dat je goed kunt inschatten wat de ander ervaart en nodig heeft. Echter dat wil nog niet zeggen dat jij deze gevoelens hebt overgenomen. Jij merkt op hoe de ander zich voelt maar beleef het niet mee alsof het je eigen emoties en gevoelens zijn.

Emoties overnemen van anderen

Omdat hsp-ers vaak zo openstaan voor de gevoelens en emoties van anderen, lijkt het voor ze of deze emoties en gevoelens van zich zelf zijn. Door je zoveel af te stemmen op de anderen om je heen, lijkt het alsof jezelf een beetje de ander wordt. Je bent dan energetisch met elkaar verbonden. Daardoor neem je de emoties en gevoelens van de ander ook makkelijker over. De emotie en gevoelens als boosheid, frustratie of verdriet beleef je alsof het je eigen emoties zijn. Hsp-ers vinden het vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen de emoties en gevoelens van anderen en zichzelf. 

Focus op jezelf

Door de aandacht meer bij jezelf te houden kun je voorkomen dat je negatieve emoties en gevoelens van anderen overneemt. Praktisch kan het helpen door ruimte tussen jou en de ander te creëren. Door meer afstand te houden of je eigen stoel iets verder weg te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om bewust je aandacht te verplaatsen naar je eigen lichaam en te leren voelen wat er in jouw lichaam zich aandient. Daarbij kan het helpen als je opeens een negatief gevoel ervaart om jezelf de eenvoudige de vraag stellen: Is dit van mij of van iemand anders? 

Adem in je eigen ritme

Je ademhaling is een krachtig hulpmiddel om bij jezelf te blijven. Zodra jij je afstemt op de ander en je adem doet mee, zit je als het ware aan de ander vast. Door bewust te letten op je eigen ademhaling en ervoor te zorgen dat jij in je eigen tempo blijft ademen, ben je energetisch vrij van de ander. Een ademhaling die verbonden is aan een emotie is doorgaans kort en hoog in je borst. Kies bewust voor je eigen ademhaling en concentreer je op een langzame en diepe ademhaling, die je in je buik voelt. Visualiseer dat je de negatieve emoties op de uitademing je lichaam uit laat stromen en dat je positieve gevoelens in ademt. Op die manier blijf je in verbinding met jezelf en ervaar je meer evenwicht, balans en rust.

Leer met je eigen energie omgaan

Heb jij last van emotionele prikkels uit je sociale omgeving? Merk je dat je eigen energieniveau wordt beïnvloed door de contacten met andere mensen en zou je hier anders mee om willen gaan? Wil je meer in verbinding met je eigen lichaam blijven en bewust je eigen energie beheren?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

06 41 73 75 00
[email protected]
www. sylviacoach.nl

Deze blog artikelen vind je misschien ook interessant:
Energievreters op je werk
Hooggevoelig en meer energie: 7 tips
Uit de praktijk: leren omgaan met emoties

WhatsApp gesprek starten?