Energieker werken en leven vanuit je kernwaarden

5 december 2022

Energieker werken en leven vanuit je kernwaarden. Je persoonlijke waarden zijn een belangrijke bron voor je energie, werkgeluk en levensvreugde. Als jij je eigen waarden naleeft, vertaalt zicht dat naar meer energie en voldoening.  

Overprikkeling en weinig energie

In mijn praktijk tref ik steeds meer hoogsensitieve mensen die in hun huidige werk overprikkeling ervaren. Een vol hoofd, vermoeidheidsklachten en weinig energie zijn veel gehoorde klachten. In hun huidige werk(omgeving) vinden ze niet langer genoeg voldoening en werkvreugde. Het voelt als vastlopen. Kwaliteiten en talenten worden niet volledig benut. Ze zijn toe aan een andere invulling van loopbaan en leven, maar weten niet precies welke kant ze op willen gaan. Er is wel bewustzijn. Blijven doen wat ze op dit moment doen leidt tot meer stress, minder energie, vermoeidheid, terugkerende piekergedachten en fysieke klachten. 

Wat zijn kernwaarden?

Om echt te weten wat je diep in je hart wilt doen, kun je onderzoek doen naar je waarden. Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen. Je kwaliteiten zeggen vooral iets over hoe je dingen doet en waar je goed in bent, terwijl waarden verklaren waarom je dingen doet. Kernwaarden zijn dus drijfveren die het waarom van je handelen verklaren. Het zijn voor jou belangrijke, terugkerende thema’s zie je op meerdere levensgebieden terugvindt. Bijvoorbeeld in je werk, relaties en vrije tijd. Ze vertellen je iets over wie jij in essentie bent. Wat jij diep van binnen belangrijk vindt. Zo kan jij naar een sportclub gaan om diverse redenen. Het gaat dan om de onderliggende waarde voor jou om naar die sportclub te gaan? Ga je omdat je van beweging houdt? Ben je op zoek naar gezelligheid en nieuwe vrienden? Of biedt het sporten jou de gewenste ontspanning? 

Kernwaarden kunnen veranderen in een nieuwe levensfase

Iedereen heeft persoonlijke waarden. De waarden vormen de basis voor een authentiek leven. Je kernwaarden ontstaan tijdens je opvoeding. Je leert wat belangrijk is in het leven van je ouders, verzorgers, leraren etc. en neemt onbewust waarden over. In latere fases in je leven, verander jij je oorspronkelijke waarden die niet langer bij je passen. Daarmee ontwikkel jij je eigen persoonlijke waarden. Zo kan het zijn dat je graag de vrijheid wil om meer te reizen, terwijl in een andere fase je juist ruimte wil voor de opvoeding van je kinderen of dat je met je persoonlijke ontwikkeling bezig wil zijn. Je waarden vormen een leidraad in je leven. Naarmate je meer leeft naar je eigen waarden, handel je authentieker, voel je je energieker en heb je meer plezier. Daarom is belangrijk je waarden te erkennen en ze te integreren in je werk en leven.

Belangrijke kernwaarden van hsp en hss

Belangrijk is om trouw te blijven aan jezelf. Je eigenheid bepaalt wie je bent en wie je in de toekomst wilt zijn. Door iets te doen wat bij je past gaat je hart sneller kloppen. Het kost je weinig moeite omdat je je talenten aanwendt. Je gebruikt je sensitieve gave en dat geeft voldoening in je werk. Je persoonlijke waarden zijn een belangrijke bron voor je energie, levensvreugde en plezier. Uit onderzoek blijkt dat de volgende kernwaarden vaak worden genoemd door hsp en hss. Hieronder volgt de top 10.

HSP kernwaarden
Eerlijkheid
Liefde
Empathie
Behulpzaamheid
Gezondheid
Authenticiteit
Humor
Creativiteit
Rechtvaardigheid
Respect

HSS kernwaarden
Authenticiteit
Eerlijkheid
Liefde
Empathie
Creativiteit
Gezondheid
Humor
Behulpzaamheid
Zelfontplooiing
Rechtvaardigheid

Meer energie voor hsp en hss om vanuit kernwaarden te werken

1 Aandacht gericht op jezelf

Als je jouw kernwaarden helder hebt, laat je je minder snel afleiden door wat anderen belangrijk vinden. Als hooggevoelige is je focus vaak op de ander en de omgeving gericht. De mening en het oordeel van anderen bepaalt dan mede of je iets wel of niet doet. Maar die ander geeft je tips en advies vanuit zijn eigen ervaringen en eigen kernwaarden. Deze hoeven natuurlijk niet aan te sluiten bij jouw kernwaarden. Dus kans is aanwezig dat jij naar de waarden van anderen leeft. Doen wat anderen belangrijk vinden kost meer energie, dan doen wat bij jou past.

2 Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde 

Het weten van je kernwaarden geeft je zelfvertrouwen en vergroot je eigenwaarde. Je kunt ze zien als een innerlijk kompas. Ze geven richting aan je leven. Hoogsensitieve mensen durven vaak niet meer te vertrouwen op hun eigen gevoel. Ze zien hoe andere mensen het doen en denken: als zij het kunnen, moet ik dat ook kunnen. Je probeert aansluiting bij de groep te vinden. Je valkuil is dat je gaat twijfelen aan je eigen kunnen. Ga je daarentegen vanuit je kernwaarden je werk doen, dan neemt het geloof in jezelf toe. Je bent energieker en je kwaliteiten en talenten komen meer tot hun recht. 

3 Verheldert je persoonlijke missie

Leven en werken vanuit je kernwaarden houdt in dat je je werk, loopbaan of eigen bedrijf afstemt op je persoonlijke missie. Doe je je werk vanuit je hart en met passie? Past dat wat je doet volledig bij wie je bent en wilt zijn. En besef wat je wensen en dromen met je mee groeien en jij hierin met je werk mee mag veranderen. Voor een hsp-er is het belangrijk om te doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Je hebt een sterk intuïtief vermogen. Door bewust verbinding te maken met je gevoelens en ingevingen, wordt duidelijk welke kernwaarden jouw drijfveer zijn. 

4 Helpt bij veranderprocessen

Nu je je kernwaarden kent, is het wellicht nodig om je mindset te veranderen. Door je kernwaarden te achterhalen, wordt duidelijk wat je graag wil doen in je leven. Vaak worden daarmee ook je angsten zichtbaar. Je overtuigingen en manier van denken bepalen hoe je je voelt. Negatieve gedachten en angsten, kosten je veel energie en belemmeren je groei. Stel je hebt ontdekt dat vrijheid belangrijk voor je is. In je werk vertaalt zich dat naar een verlangen om als zelfstandige een bedrijf te starten. Tegelijkertijd belemmer je jezelf met gedachten dat dit financieel niet haalbaar is, je veel tijd in je bedrijf steekt en je werk-privébalans daaronder leidt en je wellicht je hobby moet opgeven. Het inzetten van je kernwaarden, maakt het makkelijker om je verlangens na te streven. Je gaat anders denken en daardoor ook anders handelen.

Je kernwaarden ontdekken is een uitdaging

Worstel je al een tijdje met jezelf? Vraag je je af of je werk nog wel bij je past? Zou je stiekem een andere weg willen inslaan, maar slaat de angst je om het hart? Laat je je nog steeds door je verstand leiden, maar geeft je lichaam duidelijk andere signalen? Het kan anders. Ook jij kunt energieker werken en leven vanuit je kernwaarden. Je kernwaarden zijn van fundamenteel belang om je eigen werk en leven vorm te geven op een manier die past bij je hoogsensitieve karakter. Het helpt je om meer energie, voldoening en vreugde te ervaren. Is het ontdekken van jouw kernwaarden een uitdaging?

Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Bron: Time to act – Gijs Janssen
Bron: Prikkels bijten niet – Saskia Klaaysen

Misschien ook interessant voor jou:
HSP en werkgeluk
Belemmerende overtuigingen weerhouden jou van groei
Uit de praktijk: jezelf langdurig uitputten

WhatsApp gesprek starten?