In contact met je gevoel zijn, is voor hoogsensitieve mensen niet altijd vanzelfsprekend. Juist door de gevoeligheid voor allerlei prikkels, die vaak enorm overweldigend voor je zijn, kan jij je gaan afschermen. Dat maakt dat je niet langer luistert naar je gevoel. En eigenlijk betekent dit dat je niet luistert naar jezelf.
Wat zijn gevoelens?
Gevoelens ontstaan tijdens een zintuiglijke interactie. Je ruikt een geurtje, ziet een schilderij, je hoort muziek, voelt de val op je knie, je proeft iets. Het zijn sensaties die je in je lichaam opmerkt en deze zijn neutraal. Gevoelens worden emoties als we er gedachten aan koppelen. De gedachten kunnen positief of negatief zijn. Wat een lekker of vies geurtje. De muziek maakt je blij of verdrietig.
Emoties onderdrukken
Als je iets voelt, roept dat vaak meteen gedachten en emoties op. Dat maakt dat je soms liever niet voelt. Zeker als het gaat om emoties van verdriet, angst of boosheid. Ook al probeer je deze emoties te onderdrukken, ze komen soms op de meest ongunstige momenten naar boven. Bijvoorbeeld als een film je ontroert begin je te huilen of als een opmerking van iemand je raakt, word je boos. Op dat moment wil je deze emoties voorkomen, maar je hebt er geen controle over en voelt je kwetsbaar.
In je hoofd zijn
Om dit te voorkomen scherm je je af van je gevoel en zit je meer in je hoofd. In plaats van je aandacht te richten op je gevoelens, nemen de stemmen in je hoofd de overhand. Al die stemmen in je hoofd hebben je allemaal wat te zeggen. Het zijn echter de meningen, verwachtingen en adviezen van anderen. Ze zijn goed bedoelt, maar niet van jou zelf. En bij belangrijke keuzes of beslissingen vaar niet op wat jij diep van binnen wil.
Contact maken met je gevoel
Naarmate je meer in contact bent met je gevoel, ze opmerkt en accepteert en ook een onderdeel laat zijn in je dagelijkse leven, word je er minder vaak door overmand. Je gevoelens gaan je juist op een effectieve manier helpen in je leven. Je leert op je gevoel te vertrouwen, ziet het als waardevolle informatie die je meeneemt in de keuzes die jij voor jezelf maakt.
Maar luisteren naar je gevoel is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat en hoe kan je hiermee starten.
3 oefeningen om contact te maken met je gevoel
1. Aandacht voor je lichaam
Vaak ben je de hele dag druk bezig en ben je net een wandelend hoofd, waar een lichaam aanzit waar je geen binding mee hebt. Om meer lichaamsbewustzijn te creëren kun gedurende de dag even tijd voor jezelf nemen en je aandacht weer richten op je lichaam.
Oefening: Lichaamsscan
Ga bewust even 5 tot 10 minuten zitten en doe een korte scan van je lichaam. Dit hoeft echt niet op een meditatiekussen, maar kan op elke plek en elk moment van de dag. Dit houdt in dat je je lichaam met aandacht scant. Je begint bij je voeten en gaat langzaam naar je hoofd. Tijdens de scan doorloop je van beneden naar boven je lichaamsdelen en neem je waar hoe je lichaam aanvoelt en welke signalen je lichaam geeft. Zo kan je opmerken dat je koude of juist warme voeten hebt, dat je benen prikkelen, dat je onderrug een beetje zeurt, je schouders pijnlijk aanvoelen, je kaken spanning vasthouden etc. Ga gewoon met aandacht je lichaam af en neem waar hoe je lichaam aanvoelt, zonder hier iets over te vinden of aan te willen veranderen.
2. Bewust adem halen
Door je op je ademhaling te richten gaat je aandacht naar je lichaam. Je ademhaling is het enige dat in het NU is. Geen verleden en geen toekomst. Even geen dingen aan je hoofd. Je focus is volledig op je ademhaling en daarmee verleg je je aandacht vanzelf van je hoofd naar je lijf.
Oefening: Buikademhaling
Neem even 5 minuten tijd voor jezelf en doe je ogen dicht. Adem in via je neus, houd je adem een paar tellen vast en adem uit via je neus of je mond. Leg één hand op je buik en zorg bij het inademen dat je naar die hand toe ademt. Dus dat je buik naar je hand toe beweegt en bol wordt. Bij het uitademen trekt je buik zich terug van je hand en vlakt je buik weer af. Je zorgt op deze manier voor een goede buikademhaling. Je focust je volledig op je buik, het centrum waar je gevoel zit. Adem tien keer goed in en uit en herhaal de oefening een aantal keer per dag.
3. Kijk terug op je dag
Door ’s avonds 10 minuten tijd te maken en kort stil te staan bij je dag, maak je ruimte en tijd voor jezelf. Welke situaties deden zich tijdens de afgelopen dag voor waar je nog even bij stil wil staan? Op deze manier kunnen er gedachten en gevoelens naar boven komen waar je tijdens je drukke dag geen of weinig aandacht aan geschonken hebt. Dit kunnen zowel positieven als negatieve gevoelens en gedachten zijn. Door je terugblik leer je hier bewuster mee om te gaan.
Oefening: Notitieboekje bijhouden
Schrijf elke avond kort in een boekje. Neem 5 tot 10 minuten de tijd om over enkele gebeurtenissen die je hebt meegemaakt en in nu ’s avonds opnieuw in je opkomen of nog in je hoofd dwalen. Het hoeft geen perfect en lang verhalen te zijn, maar het kan ook steekwoorden. Het gaat erom dat je bepaalde situaties even de revue laat passeren. Bijvoorbeeld het gesprek met je partner tijdens het ontbijt, het compliment van je collega op je werk, het telefoontje met een lastige klant etc. Wat gebeurde? Wat deed dat met je? Hoe voelde je? Hoe voel je je nu als je eraan terugdenkt? Welke gedachten komen er bij je op?
Wil jij ook meer vanuit je gevoel leven? Weer contact kunnen maken met je gevoelens en emoties? Vanuit je gevoel richting aan je leven geven? Jij bent net de enige. Regelmatig komen mensen met deze vraag naar mijn praktijk. Samen gaan we aan de slag om dichter bij je ware zelf te komen. Van buiten naar binnen. Om vervolgens van binnenuit weer naar buiten te bewegen. Zet die eerste stap en plan vandaag nog jouw gratis kennismakingsgesprek.
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
- Waarom een goed contact met je gevoel zo belangrijk is
- Uit de praktijk: hoe kan ik beter met mijn emoties omgaan
- Leer beter omgaan met emoties bij hoogsensitiviteit
.