Hoe laad jij jezelf op? 9 tips voor meer energie

5 april 2020

Jezelf opladen

Je hebt het even helemaal gehad. Je voelt je leeg, uitgeput, moe, futloos. Herken je dat? Je hebt tijd nodig om weer bij te komen en jezelf op te laden met nieuwe energie. Want de hoeveelheid energie die je hebt, bepaalt onder meer hoe je dag verloopt. Heb je weinig energie, dan krijg je over het algemeen weinig voor elkaar en je maakt dingen niet af. Vaak ben je snel geïrriteerd, want ook je energieniveau heeft invloed op je humeur. Voel je je energiek, dan vliegt de dag voorbij, je kunt bergen werk verzetten en je voelt je fit en in balans. Het lijkt wel of je de hele wereld aan kan.

Maar hoe zorg je ervoor dat je meer energie hebt? Hoe zorg je dat je energieniveau niet bijna het nulpunt bereikt? Je telefoon leg je iedere dag aan de stroom, zodat deze opnieuw kan opladen. Maar wat doe jij? Kun jij iedere dag jezelf opladen? Hoe zou je dat kunnen doen in je drukke leven? Met deze tips geef ik je diverse mogelijkheden om bewuster met je energieniveau om te gaan, zodat jij met meer energie en vitaliteit door de dag gaat.

1 Jezelf opladen door een goede nachtrust

Niets is zo belangrijk als een goede nachtrust. Ga op tijd naar bed, zodat je voldoende kunt slapen. Kijk met hoeveel uren nachtrust jij je goed voelt. Langer slapen hoeft niet altijd beter te zijn. De kwaliteit van je nachtrust hangt af van hoe dieper je slaapt. Een korte diepe slaap kan dus meer effect hebben. Jezelf opladen doe je door op gezette tijden naar bed te gaan, en doe het laatste uur voordat je naar bed gaat wat rustiger aan.

2 Maak gebruik van je ritme

Niet iedereen is hetzelfde. De een is juist vroeg wakker en een ochtendmens en de ander komt pas in de avond tot leven. Als jij een ochtendmens bent en je bruist ’s ochtends van de energie, maak er dan gebruik van. Je kunt proberen je dag aan te passen. Doe ’s ochtends de activiteiten waar je deze energie bij kunt gebruiken. In de middag na de lunch hebben veel mensen een middagdip. Houdt daar indien mogelijk rekening mee. In de vroege avond is er weer een energiestijging, waarna de avondmensen graag nog in de late uren kunnen doorwerken.

3 Veel drinken

Veel water drinken is gezond en draagt bij aan een vitaal lichaam. Vind je het moeilijk om zoveel water te drinken. Voeg dan een smaak toe. Citroen, appel, kommer, mint zorgen voor een frisse smaak. Uiteraard kun je het water afwisselen door een gezonde smoothie of een kop thee.

4 Eet gezond

Bij een energiedip zijn we snel geneigd een suikerrijke snack te nemen. Je krijgt dan een energie boost. Op sommige momenten is dat zeker nodig maar niet altijd. Wil je jezelf opladen? Kijk dan eens wanneer je beter voor een vezelrijk tussendoortje kunt kiezen, waarbij de energie langzamer vrijkomt. Denk bijvoorbeeld aan fruit of een handvol noten. Om actief en vitaal te zijn heeft je lichaam voldoende voedingstoffen nodig. Zorg dat je tijdig de juiste voedingstoffen binnen krijgt. Bij een tekort of bij schadelijke stoffen, raakt je lichaam uit balans en kun je niet goed meer functioneren. Kies een keer vaker voor verse, biologische voeding. Deze bevatten meer gezonde voedingstoffen en vrijwel geen schadelijke chemicaliën. Probeer voeding met kunstmatige toevoegingen (met de zogenaamde e-nummers) te vermijden.

Het lichaam is een accu, die gevoed wordt door verlangen. 
Hoe groter het verlangen, hoe meer energie.
– Hans Peter Roel –

5 Kom in beweging

Blijf niet passief thuis zitten, maar kom in beweging. Ga sporten. Kies een sport die bij je past en die je leuk vindt, want dan hou je het langer vol. Door te sporten krijg je meer conditie en raak je minder snel uitgeput. Je wordt fysiek en mentaal sterker en dat merk je ook bij je dagelijkse activiteiten. Of ga gewoon regelmatig een stuk wandelen of fietsen. Op deze manier voel je je fitter. Is sporten echt niks voor je, kies dan voor een activiteit waar je interesse in hebt. Ga muziek maken of een nieuwe cursus volgen.

6 Op tijd ontspannen

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg voor balans en wissel inspanning of door ontspanning. Ontspanning is nodig om stress te verminderen. Want stress vreet energie. Door tijd te nemen om te relaxen krijgt je lichaam en geest de tijd om te herstellen. Maak er tijd voor vrij in je agenda, want anders komt er niks van. Jezelf opladen kan door regelmatig een massagebehandeling te nemen en om even helemaal te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Na afloop voel je je herboren.

7 Heb plezier in wat je doet

Onderzoek eens de activiteiten die je doet op een dag. Doe je vooral dingen die je moet doen en wordt je geleefd? Heb je alleen maar to-do-lijstjes of zijn er ook activiteiten waar je plezier aan beleeft. Geeft je baan je nog voldoening en energie of kost het je elke dag weer moeite om naar je werk te gaan. Ongemerkt doe je wellicht al een tijdje een aantal dingen waar je geen energie van krijgt, maar wat je juist veel energie kost zonder op te laden. Is het mogelijk de dingen die je veel energie kosten te schrappen, nu of over een tijdje en je te meer te richten op je wensen en verlangens?

8 Stel je grenzen

Je energie daalt naar een lager niveau als je meer doet dan goed voor je is. Door langer door te werken of door meer hooi op je vork te nemen dan je eigenlijk aankan, raakt je energie sneller op en heb je geen tijd om op te laden. Door beter naar je lichaam te luisteren ga je opmerken dat het even genoeg voor je is. Je lichaam geeft dit aan, maar vaak schenken we er niet of nauwelijks aandacht aan. Gebruik deze signalen om even een pas op de plaats maken, rust te nemen en je grenzen aan te geven.

9 Positieve omgeving

Soms kom je thuis en voel je je doodop. Merk eens op waar en bij wie je bent geweest als je je zo moe voelt. Ben je steeds zo moe als je in hetzelfde gezelschap of in een bepaalde omgeving bent geweest? Dat kan, want sommige mensen nemen onbewust jouw energie over. Als je dit niet doorhebt en gevoelig voor bent, kan het dus zo zijn dat je na een gesprek of gezellige avond doodop bent. Bescherm je ertegen. Goed aarden of gronden kan hierbij helpen. Of zeg een keer vaker nee tegen dit gezelschap. Omgeef je liever met mensen die je energie geven en waar je een goed gevoel van krijgt.

Om je vitaal en fit te voelen is het nodig om bewust met je energie niveau om te gaan. Dit doe je door ook naar je emoties en gevoelens te kijken, die we echter nog te vaak onderdrukken. Soms weten we niet eens hoe onze energievoorraad er voor staat, maar hebben we wel allerlei vage mentale en fysieke klachten. Denk aan hoofd/nek/schouderpijn, druk op de borst, lage rugpijn, maagklachten, slechte concentratie, piekeren, kort lontje, vermoeidheid etc. Een bezoek aan de huisarts levert geen duidelijkheid op. We zoeken het vaak buiten onszelf.

Neem jij jezelf en je klachten serieus? Heb jij het lef om naar jezelf te kijken en durf jij bewust stil te staan bij wat er speelt? Wil jij weer lekker in je vel zitten, meer innerlijke rust en meer energie ervaren door jezelf effectief op te laden? Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.


06-41737500
[email protected]
www.sylviacoach.nl

 

WhatsApp gesprek starten?