Grenzen stellen of aangeven houdt in dat je durft te zeggen wanneer jouw grens overschreden wordt. Iemand vraagt of wil te veel van je, vraagt dingen aan je die je niet wilt doen, verlangt iets dat jij niet kan waarmaken of tegen jouw borst stuit. Daarbij is het belangrijk dat je aanvoelt waar je grens ligt.
Waar ligt mijn grens?
Jij alleen kan jouw grens aangeven. Alleen weten veel mensen hun eigen grens niet of pas als het te laat is, merken ze op dat ze te ver of te lang zijn door gegaan. Je zal eerst je eigen grens moeten gaan opmerken en leren voelen. Zodra je weet dat je aan je grens zit, kun je er iets aan doen en ook naar anderen aangeven. Belangrijk daarbij is dat je de signalen van je lichaam herkent.
Voor iedereen liggen de grenzen anders
Zo heeft de een na een intensieve werkdag behoefte aan rust en tijd nodig voor zichzelf, terwijl de ander gerust kan overwerken, ’s avonds kan vergaderen, sporten en pas tegen middernacht naar bed gaat. Ben je bijna altijd moe na een dag werken, kan dat een signaal zijn dat dit te veel voor je is. Heb je altijd hoofdpijn na een middag winkelen, kan dat een signaal zijn dat je te lang doorgaat. Ben je ontzettend moe na een bezoek bij iemand, ook dat kan een signaal zijn dat je je grens overschrijdt en te veel van jezelf geeft in contact met de ander.
Moeite met grenzen aangeven
Veel hoogsensitieve mensen zijn minder goed in het aangeven van hun grenzen. In plaats van in verbinding met zichzelf te zijn, staan hun antennes open voor de prikkels uit de omgeving. Zo merk je de kleine details op uit je omgeving, voel je vaak de sfeer in een ruimte aan en merk je snel het humeur van iemand op. Drukke winkelstraten, te harde muziek, een gespannen sfeer op een verjaardagsfeestje zijn enkele voorbeelden die invloed op je hebben, maar waar jij je aanpast.
“Iedere grens die je durft te stellen,
brengt je dichter bij jezelf”
Door zo open te staan voor je omgeving, sta je minder in verbinding met wat jij zelf wilt. Je eigen gevoel en behoeften zijn op de achtergrond aanwezig en merk je niet of nauwelijks op. Je kwaliteiten als loyaliteit, inlevingsvermogen, harmonie en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben werken op zo’n moment niet in je voordeel. De signalen die je lichaam je geeft, worden over het hoofd gezien of hebben je aandacht niet. Jezelf continu aanpassen kost enorm veel energie.
Grenzen aangeven door verbinding met je lichaam
Ook in contact met anderen hebben hoogsensitieve mensen moeite met het aangeven van hun grenzen. De ander het naar de zin maken, jezelf aanpassen en wegcijferen gebeurt regelmatig en onbewust. Dit vreet enorm veel energie en te laat merk je de signalen van je lichaam pas op.
Door vaak de aandacht op de ander te richten ben je niet meer gewend om je eigen behoeftes op te merken en weet je vaak niet eens wat jezelf nu écht wilt. Daarom is het belangrijk om weer in verbinding te komen met je eigen lichaam. Je lichaam te leren voelen en ernaar te luisteren.
Lichaamsbewustzijn vergroten
Als er over je grens wordt heen gegaan is dit voelbaar in je lichaam voelen. Iedereen kan dit op een andere manier ervaren. Enkele voorbeelden van lichamelijke reacties zijn: klamme handen, buikpijn, hoofdpijn, droge mond, dichte keel, knoop in je maag, koude handen en voeten. Je lichaam zegt vaak meer dan je verwacht. De kunst is om te leren observeren wat je denkt en wat je lichaam voelt. Je wordt beter in staat om contact te maken met jezelf, waardoor je ook steeds meer gaat leven vanuit liefde voor jezelf en makkelijker je grens kunt aangeven. Je lichaamsbewustzijn vergroten in de vorm van massagetherapie draagt hieraan bij.
Zeg JA tegen jezelf
Want als je wel “nee” zegt en daarmee je grens aangeeft, kies je voor jezelf en zeg je “ja” tegen iets wat je wel graag wilt of dat belangrijk voor je is. Als je “nee” zegt tegen overwerken, zeg je “ja” tegen tijd voor jezelf omdat je waarschijnlijk deze tijd nodig hebt. Als je “nee” zegt tegen samen een hele dag winkelen met een vriendin, zeg je “ja” tegen wat voor jou belangrijk is. Ga ook niet uitleggen waarom je “nee” zegt, dat is nergens voor nodig. In het begin voelt het onwennig, maar als je kiest wat goed voelt voor jou, zal je minder stress, meer innerlijke rust en een meer tevreden gevoel ervaren. Je hebt niet langer het gevoel dat je steeds iets moet. Je omgeving zal je antwoord met meer respect en waardering aannemen en leert zo ook waar jouw grens ligt.
Heb jij ook moeite met je grenzen te voelen en/of aan te geven? Je bent niet de enige. Een groot deel van mijn cliënten geeft aan hier moeite mee te hebben. Wil jij hier beter mee leren omgaan? Wil je weer in verbinding met jezelf staan en van daaruit voelen wat goed voelt voor jou? Zet die eerste stap en neem contact met me op.