HSP tips – 7 tips om met hooggevoeligheid om te gaan

5 juni 2018
7  Tips om beter met hooggevoeligheid om te gaan

In mijn vorige blog kon je al lezen wat hoogsensitiviteit inhoudt en de hsp-test van Elaine N. Aron invullen om te achterhalen of jij hooggevoelig bent. Hooggevoelige personen vangen veel sterker signalen uit hun omgeving op, omdat hun zintuigen over ontwikkeld zijn. De prikkels komen veel sterker binnen en het zenuwstelsel heeft meer tijd nodig om deze prikkels te verwerken. Dit kunnen prikkels van buitenaf zijn, zoals bijv. geluiden, geuren, sferen, visuele prikkels, maar ook prikkels van binnenuit als gedachten, zorgen, emoties, lichamelijke pijn etc. Doordat de hersenen van hooggevoelige mensen intenser en frequenter worden geprikkeld, kan op mentaal of emotioneel niveau een overbelasting ontstaan, waardoor het energieniveau negatief wordt beïnvloed. Hoe kun je in het dagelijks leven deze overbelasting tegen gaan? Hier volgen 7 HSP tips!

1 Wees je bewust van de prikkels waar jij last van hebt

Als jij weet welke prikkel voor jou een trigger vormt, kun je jezelf ertegen gaan beschermen of er beter mee leren omgaan. De een heeft last van geluid en de ander juist van veel drukte of grote groepen mensen. Het is goed om je eigen lichaam te leren kennen. Je lichaam geeft signalen af als het je te veel wordt omdat je lichaam sterk verbonden is met je denken. Als je goed naar je lichaam luistert zal je gaan opmerken welke prikkels en signalen je belasten. Door te achterhalen welke situaties en personen je energie kosten kun je deze situaties of personen wellicht in de toekomst vermijden of er anders mee leren gaan.

2 Neem tijd voor jezelf

Juist door de overprikkeling die frequent plaats vindt, is het nodig om ook regelmatig hersteltijd voor jezelf in te plannen. Je kunt je beter niet te vaak of langdurig blootstellen aan indrukken en prikkels die voor jou belastend zijn. Mensen met hsp hebben regelmatig behoefte aan rust, willen graag af en toe alleen zijn en de mogelijkheid hebben om zich terug te trekken. Enerzijds is deze tijd die ze alleen doorbrengen, nodig om de prikkels te verwerken en anderzijds om te herstellen en de zintuigen weer in de rusttoestand te krijgen. Veel afspraken kort na elkaar, plekken waar veel mensen bij elkaar komen, mensen die je leegzuigen ed. kun je soms beter vermijden of je vooraf hier energetisch tegen beschermen. Plan dus tijd voor jezelf en trek de stekker er letterlijk even uit. Ga een rondje hardlopen, schilderen of neem een bad.

3 Creëer een eigen plek

Om te herstellen hebben hooggevoelige personen een eigen plek nodig. Een plek waar ze even niet in verbinding staan met andere mensen en niet worden beïnvloed door allerlei prikkels uit de omgeving. Een ruimte waar je je kunt terugtrekken en je eigen ding kunt doen. Een eigen (hobby)kamer is natuurlijk ideaal, maar praktische niet altijd haalbaar. Maar misschien is een eigen (werk)hoek mogelijk of een eigen plek met jouw spullen waar je kunt chillen en waarme je aangeeft dat je een tijdje niet gestoord wilt worden.

“Sometimes you need to be alone
Not to be lonely, but to enjoy your free time being yourself”

4 Begeef je in de natuur

Als hoogsensitieve persoon ben je gevoelig voor allerlei soorten energie. Zo hebben veel hoogsensitieve personen last van elektromagnetische straling en van de (negatieve) energie van andere mensen. Maar ook de energie van bijvoorbeeld gebouwen en steden kan van invloed zijn. De natuur is bij uitstek de plek, waar je je energie weer in balans kunt brengen. De een zal liever de bossen in trekken en de ander gaat naar zee om langs het strand uit te waaien. Ga regelmatig de natuur in en gun jezelf de energie van de natuur die jou weer in balans brengt.

5 Doe een ochtend en/of avondritueel

Een goede start van de dag, maakt je dag. Veel hooggevoelige mensen kunnen bij het opstaan al moe zijn, omdat hun zenuwstelsel de hele nacht actief is. Dit komt omdat het onderbewuste ’s nachts ook werkt en eigenlijk nooit slaapt. Daarom is het van belang dat je de dag positief start. Neem wat extra tijd om rustig op gang te komen, zet een intentie voor de dag, doe een energetische oefening of een meditatie. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van de dag. Heb je nog laat in de avond gewerkt, een spannende film gekeken of een drukke avond met vrienden gehad, ga dan niet gelijk naar bed. Een douche kan helpen om de energie die je uit je omgeving hebt opgenomen, van je af te spoelen. Neem de tijd om af te schakelen en tot rust te komen.

6 Mediteer

In het algemeen hebben hooggevoelige mensen meer affiniteit met spiritualiteit en staan ze meer in verbinding met hun ziel. Meditatie is een zeer geschikte manier om je beter af te stemmen op je ziel en naar binnen te keren. Het is een manier om je ware zelf te leren kennen en te ontdekken wie jij diep van binnen bent en wat jij wilt in je leven. Het geeft niet alleen richting aan je levenspad, maar brengt ook rust en balans. Er wordt vaak gedacht dat je mediteren alleen zittend kun doen, maar er zijn tal van vormen en manieren om te mediteren. Enkele voorbeelden zijn: mindfulness, mantra zingen en tekenen, stilte wandeling, rituelen, ademhalingsoefeningen etc.

7 Plan een afspraak voor een energetische massage of behandeling

Een energetische massage, behandeling of healing is uitermate geschikt voor hooggevoelige mensen. Tijdens een sessie wordt eerste gezorgd voor een veilige en vertrouwde omgeving. Vervolgens is er tijd om te aarden en tot rust te komen alvorens de eigenijke behandelng begint. Ik stem mij op af jouw energie. De cliënt wordt op een zachte manier aangeraakt waardoor deze verder kan ontspannen en dieper kan wegzakken. Bij deze manier van masseren of behandelen wordt het zenuwstelsel gekalmeerd en kan de cliënt helemaal in het hier en nu komen. Ook de dagen na de massage of behandeling ervaar je meer rust en ontspanning. Is er meer balans op fysiek en mentaal niveau, voel je weer verbinding tussen je hoofd en je lichaam en ben je minder snel geprikkeld en gestresst.

www.senzatime.nl
[email protected]
0641737500

WhatsApp gesprek starten?