HSP bij mannen komt net zoveel voor als hoogsensitiviteit bij vrouwen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. Dat houdt in dat 20% van de vrouwen én mannen deze karaktereigenschap hebben. Nog te vaak wordt gedacht dat sensitiviteit een eigenschap is die typisch bij vrouwen hoort. Maar niets is minder waar, want 1 op de 5 mannen is een hoogsensitieve man.
Mannen zijn zich vaak niet bewust van hoogsensitiviteit
Veel mannen zijn zich vaak niet bewust van deze eigenschap. Omdat mannen van nature meer energie hebben en kunnen zij vaak meer prikkels aan, waardoor ze minder snel overprikkeld of oververmoeid zijn. Als mannen wel op de hoogte zijn van hun hoogsensitiviteit, ontkennen ze dit vaak of durven hier niet over te praten. Ze willen niet als “watje” of “softie” gezien worden. Dit kan tot gevolg hebben dat ze hun hoogsensitiviteit als last ervaren.
Hoogsensitiviteit als last
Dat hoogsensitieve mannen vaak last hebben van deze eigenschap komt omdat onze maatschappij het beeld heeft van een stereotype man. Tussen mannen onderling is er een geringe acceptatie om over je gevoelens te praten of je gevoeligheid te laten zien. Terwijl vrouwen wel ruimte krijgen om hun emoties toe te staan. Dat betekent dat hoogsensitieve mannen dit onderwerp mijden, omdat ze zich hiervoor schamen. Door hun gevoeligheid lange tijd te ontkennen en te onderdrukken kunnen zij problemen op fysiek, mentaal en emotioneel gebied ervaren.
Hoogsensitiviteit herkennen
Om te achterhalen of jij een hoogsensitieve man bent, kunt je de uitgebreide hsp vragenlijst invullen. Als je een eerste indruk wil krijgen, kijk dan of je de volgende kenmerken bij jezelf opmerkt. Heb je de meeste items aangevinkt, dan bestaat de mogelijkheid dat jij hoogsensitief bent.
Voor het gemak kun je deze snelle check doen:
subtiele details opmerken
empathie
diep en intensief nadenken en verbinden van informatie
actief iets met deze informatie doen
stress door over- of onderprikkeling
Diepgaande informatieverwerking
Het meest centrale kenmerk van hoogsensitiviteit is de diepgaande informatieverwerking van prikkels in het brein. Hiermee wordt de kracht van de indruk die de ervaring in ons achterlaat bedoeld. Er wordt sterker gereageerd op opgedane prikkels, ervaringen en belevenissen. Het zenuwstelsel is fijngevoeliger van aard te noemen, zowel bij positieve en negatieve indrukken en waargenomen details. Deze grondige informatieverwerking is uiterlijk niet direct zichtbaar en gebeurt automatisch.
Hoogsensitiviteit betekent dat je een grote hoeveelheid informatie in je op neemt en intens verwerkt. Dit proces zorgt voor gedachten, gevoelens, indrukken, lichamelijke sensaties, herinneringen etc. die je in je opneemt. Dit kan fijn en prettig zij en een enorme verrijking van je leven. Het kan echter ook vermoeiend zijn omdat je graag minder zou willen opmerken, waarnemen, nadenken of voelen.
Paul: “Toen ik een kritisch woord van een collega kreeg en vooral ook zijn gezichtsuitdrukking zag, raakte mij dit diep. Die avond en de dagen erna speelde dit beeld nog regelmatig door mijn hoofd en komen er verschillende gedachten in mij op en bedenk ik verschillende scenario’s.”
Overprikkeling bij hoogsensitieve mannen
Een volgende kenmerk is overprikkeling. Als je de informatie en prikkels grondig verwerkt door ze te observeren, erover na te denken, er emoties bij te hebben en erop te reageren, dan is het niet vreemd dat er bij een overstimulatie een gevoel van overprikkeling kan ontstaan. Op dat moment raak je overspoeld door een diversiteit aan prikkels. Je aangeboren gevoelige zenuwstelsel kan de “overload” aan prikkels niet verwerken.
Erik: “Op het moment van overprikkeling zit ik mijn hoofd vol en kan ik er even niets meer bij hebben. Ik kan niet nadenken en niets opnemen. Ik wil graag even alleen zijn om alles dat bij mij binnen is gekomen, te kunnen verwerken. Om alle indrukken, emoties en gedachten een plek te kunnen geven.”
Intense emoties
Nog een belangrijk kenmerk. Zowel hoogsensitieve vrouwen als mannen zijn sneller geraakt door wat ze beleven of ervaren. Positieve én negatieve gevoelens worden sterker ervaren. Bij positieve gevoelens kun je denken aan dankbaarheid bij een cadeau ontvangen, plezier bij een feest, vreugde bij het behalen van een diploma. Negatieve gevoelens als teleurstelling dat een afspraak niet door kan gaan, onzekerheid bij een kritische opmerking etc. Deze gevoelens gaan gepaard met lichamelijke sensaties, gedachten, herinneringen, beelden. Dat maakt het een enorme uitdaging voor hooggevoelige mensen om hier mee gaan.
Sander: “In mijn kindertijd moest ik al regelmatig huilen omdat ik ontroerd werd door mooie muziek op de radio of tijdens een film. De muziek deed iets met mij en mijn ouders vroegen zich af waarom ik plotseling begon te huilen. Ik kan nog steeds ontroerd raken door mooie filmmuziek.”
Gevoelens onderdrukken
Mannen stoppen vaak hun gevoel weg omdat ze geleerd hebben om de gevoelens niet te uiten. De ongemakkelijke gevoelens van boosheid, verdriet, pijn worden onderdrukt. Het niet langer toelaten van gevoelens, maakt ook dat je positieve gevoelens als uitbundigheid, plezier, blijdschap, liefde minder toelaat en voelt. Deze vermijdingstrategie zet je in om overeind te blijven. Je raakt daarmee wel steeds verder verwijderd van wie jij in de kern bent. Op de lange duur kan dat zijn tol eisen.
Kwaliteiten van HSP mannen
Jouw aangeboren karatkereigenschap brent veel positieve kwaliteiten met zich mee. Helaas komen die kwaliteiten niet altijd aan het licht omdat ze zich in sociale situatie niet altijd op hun gemak voelen. Wanneer jij in een positieve sociale omgeving werkt en leeft, functioneer je beter en komen jouw kwaliteiten meer tot zijn recht.
Herken jij de volgende kwaliteiten?
van kleine dingen genieten
het grote geheel overzien
perspectief van de ander kunnen invoelen en begrijpen
weloverwogen beslissingen nemen
creatief, out-of-the-box en oplossingsgericht denken
evalueren en reflecteren
werken en leven vanuit verbinding
Erken je hoogsensitiviteit
Durf je als man te erkennen dat hoogsensitiviteit wellicht een rol in jouw leven speelt? Wil je deze aangeboren eigenschap niet langer als last ervaren? Het erkennen en accepteren dat jij een hoogsensitieve man bent, is een eerste stap. Vervolgens kun jij leren omgaan met je emoties en je gevoeligheid. Dat maakt dat deze eigenschap je niet langer in de weg staat. In plaats van een rol op je te nemen, ga jij vanuit verbinding met je ware zelf je kwaliteiten in zetten en je leven vormgeven. Op die manier haal je meer voldoening uit je werk en ervaar je meer vreugde in je leven.
In mijn praktijk ontmoet en begeleid ik steeds meer hoogsensitieve mannen. Wil je graag weten of ik iets voor je kan betekenen? Onderzoeken of wij een klik hebben? Ik nodig je graag uit voor een gratis kennismakingsgesprek. In dit gesprek kan jij je hulpvraag aangeven en bespreken we hoe ik jou hierbij kan ondersteunen.
06 41 73 75 00
[email protected]
www.sylviacoach.nl
Misschien vind jij dit ook interessant:
Uit de praktijk: ik ben hoogsensitief, wat nu?
Hoogsensitief: je brein werkt echt anders
5 Kwaliteiten van hoogsensitieve mensen