Wat maakt dat jij als hsp in balans bent op de werkvloer? Welk soort prikkels ervaar je als last en bezorgen jou stress? Hoe kan jij als hoogsensitieve werknemer deze overprikkeling voorkomen en zorgen dat je in balans blijft?
Fysieke prikkels op de werkvloer
Eén op de vijf mensen op de werkvloer is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit houdt kort gezegd in, dat jij zintuigelijke prikkels sneller waarneemt en intensiever verwerkt. In mijn praktijk hoor ik van veel cliënten dat ze stress en overprikkeling op de werkvloer ervaren. De bekende kantoortuin biedt voor een hoogsensitieve werknemer veel prikkels. Veel geluiden en pratende mensen om je heen, telefoongerinkel, een airco op een hoge stand, veel bewegende mensen en achtergrondmuziek zijn enkele voorbeelden en die natuurlijk ook op diverse andere werkplekken aanwezig zijn. Dit prikkels geven je vaak een opgejaagd, geïrriteerd en onrustig gevoel waardoor je snel uit balans raakt.
Emotionele prikkels op de werkvloer
Daarnaast heeft een hooggevoelige werknemer ook vaker last van wat er speelt op de werkvloer. Door jouw groot empatisch vermogen, kan jij je makkelijker verplaatsen in de ander en de emoties en gevoelens van de ander zijn voor jou vaak een open boek. Omdat je meer afgestemd bent op je omgeving en de mensen om je heen, merk je vaak meteen op hoe de vlag erbij hangt als je een ruimte binnenkomt. Kleine details en non-verbaal gedrag zie je vrij snel. Ook in gesprekken lees jij vaak als hsp-er aan iemands gezicht af, wat hij of zij er van vindt of hoe deze persoon zich echt voelt. Onuitgesproken kwesties en machtspelletjes, maar ook een verschil tussen wat er gezegd wordt en wat er écht bedoeld wordt registreer jij.
Overprikkeling
Vaak hebben hoogsensitieve werknemers zelf een creatieve manier gevonden om met deze fysieke en emotionele gevoeligheid om te gaan. Zo had ik zelf regelmatig last van koude lucht van de airco in de zomer en nam een vest mee om de koude lucht minder te voelen. Ik creëerde mijn werkplek zodanig, dat ik met mijn rug naar de collega’s zodat ik mij beter kon afsluiten van bellende of pratende collega’s. Echter zo lang jij je nog niet bewust bent van je hoogsensitiviteit of nog niet in voldoende in kaart hebt waardoor bij jou overprikkeling ontstaat en waar jouw energie wegstroomt, ervaar je deze eigenschap als last en levert het je stress op.
Leer jezelf beter kennen
Niet vreemd dat hoogsensitieve werknemers bij thuiskomst zich vaak moe en uitgeblust voelen. Het kost je namelijk behoorlijk wat energie om al dit soort prikkels te verwerken. Jouw hoofd is eerder vol en loopt over. Omdat al deze prikkels niet als last door je collega’s wordt ervaren, voel jij je anders of onbegrepen, vergeleken met de rest. Vaak pas je je aan, terwijl je juist dicht bij jezelf mag blijven en je eigen behoeften voorrang geeft. Pas als jij je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ kent, weet jij wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en kun jij je grenzen beter bewaken.
Focus op jezelf
Belangrijk is dat jij als hooggevoelige je aandacht meer en meer bij jezelf weet te houden. In plaats van je voelsprieten alsmaar ‘aan’ te hebben staan en op die manier je aandacht op andere mensen en je omgeving te hebben gericht. Door alsmaar afgestemd te zijn op de ander weet je heel goed wat de ander wenst, verlangt, nodig heeft en voelt. Je past je hierop aan en gaat erin mee. Door alsmaar afgestemd te zijn op de ander, weet je vaak niet eens wat je zelf wilt, nodig hebt of voelt. Zeker als het om grotere beslissingen of keuzes gaat, heb je moeite om knopen door te hakken. Je bent het contact met je eigen lichaam gaandeweg kwijtgeraakt. De aandacht mag je weer naar ‘binnen’ gaan richten.
Verbinding met jezelf
Jij als hoogsensitieve werknemer mag de aandacht meer op jezelf en je eigen lichaam gaan richten. Door regelmatig contact te maken met je lichaam, verhoog je je lichaamsbewustzijn. Je gaat eerder opmerken welke sensaties je in je lichaam voelt. Deze sensaties geven een signaal van je lichaam. Het kan een signaal zijn dat overprikkeling op de loer ligt. Als jij je eigen lichaamstaal beter kent, kun je overprikkeling herkennen en voorkomen. Door een beter contact met je eigen lichaam, laat je je emoties eerder toe in plaats van dat je ze onderdrukt. Deze emoties hebben je namelijk iets te vertellen
De verbinding herstellen
Door de verbinding met jezelf te herstellen, kom jij erachter wie jij in de kern bent. Je kwaliteiten en valkuilen maken, dat je een algeheel beeld van jezelf krijgt. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen, aarden, meditatie en yoga kunnen bijdragen aan een betere verbinding met je lichaam en zorgen dat jij uit je hoofd en meer in je lijf komt. Denken, voelen en doen komen daardoor meer op één lijn te staan, wat maakt dat jij als hoogsensitieve meer balans op de werkvoer ervaart.
In balans op de werkvloer
In plaats van je aan te passen aan je functie en je werkomgeving, mag jij zelf meer jouw functie en werkplek vormgeven. Daardoor functioneer jij als hsp beter op de werkvloer en ervaar je meer balans en werkplezier. Streef jij ook naar meer balans in je denken, voelen en doen? Wil jij het contact met jezelf herstellen om te voelen wat jouw behoeften en verlangens zijn? Met als gevolg dat jij je grenzen beter kunt aangeven en betere keuzes kunt maken in je werk? Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgeprek.
06 41 73 75 00
info@sylviacoach.nl
www.sylviacoach.nl
Misschien vind je dit ook interessant:
HSP en moeite met grenzen aangeven
Overprikkeling: Help, mijn hoofd slaat op hol