Waarom hebben hoogsensitieve moeite om ‘nee’ te zeggen? Als je hoogsensitief bent vind je het lastiger om je grens aan te geven en ‘nee’ te zeggen. Je gaat toch in op een verzoek van de ander ondanks dat je moe bent, dat je weinig energie hebt of simpelweg dit keer graag iets anders wilt doen. Het is vaak zo vanzelfsprekend voor je om ‘ja’ te zeggen, terwijl je jezelf niet afvraagt of je dit wil of kan doen. Het belang van de ander, stel je boven je eigen behoefte.
Je herkent het vast wel. Je leidinggevende van jullie team vraagt je om een extra dag te komen werken, vanwege alle drukte op je werk en een zieke collega in je team. Jij had juist uitgekeken naar je vaste dag vrij, omdat je eraan toe was. Wat doe jij? Vaak ga je toch op het verzoek in en heb je al ‘ja’ gezegd, terwijl je eigenlijk liever ‘nee’ had willen zeggen. Uiteraard is dit helemaal niet erg als dit een keer voorkomt. Het kan echter voor stress zorgen naarmate jij vaker toegeeft uit loyaliteit en niet je eigen grens aangeeft.
Veel hoogsensitieve mensen hebben moeite met grenzen stellen en ‘nee’ zeggen. Je laat over je grenzen heen gaan. Je voelt je grenzen niet goed aan of pas te laat en je weet niet hoe je naar anderen toe je grenzen duidelijk kunt aangeven. Waarom dit voor hoogsensitieve personen zo moeilijk is, wordt verder uitgelicht.
1. Fijnere waarneming door zintuigen
Als hsp neem je subtieler waar met je zintuigen en voelt daardoor aan wat anderen van je verlangen of nodig hebben. Als hsp heb jij als het ware een antenne die op de omgeving is gericht. Daardoor voel jij sneller aan wat de ander nodig heeft en pas jij je daarop aan. Vaak is het constant aanpassen zelfs een tweede natuur geworden.
2. Rekening houden met de sociale context
Veel hsp houden rekening met hun omgeving. Bij de beslissing die je neemt houd je rekening met de belangen van anderen. Je overweegt wat het beste voor de groep is, in dit geval je team. Je stelt daar mee je eigen belangen op de achtergrond of cijfert jezelf weg.
3. Geen goede gronding
Vaak zitten hsp veel in hun hoofd en niet goed in hun lichaam. Als je niet goed gegrond bent heb je meer moeite om je lichaam duidelijk te voelen. Ook de signalen van je lichaam als je moe bent of weinig energie hebt worden niet opgemerkt. Daardoor blijf je doorgaan, terwijl je je grens al bereikt hebt. Je voelt je eigen grens niet aan en weet dus ook niet wanneer je voor jezelf moet kiezen.
4. Sterk empatisch vermogen
De focus ligt vaak op de ander. Je hebt het vermogen om je in de ander te verplaatsen en voelt aan hoe de ander zich voelt of wat de ander belangrijk vindt. Vanuit het perspectief van de ander wordt de vraag beantwoord.
5. Geringe zelfcompassie
Vaak heeft een hsp de overtuiging dat de zorg voor anderen belangrijker is dan die voor zichzelf. Vanuit dat gedachtenpatroon, plaats je de ander op de eerste plaats, terwijl je vanuit liefde voor jezelf rekening mag houden met jouw behoeften om goed te kunnen functioneren.
6. Gericht op harmonie
Veel hsp geven de voorkeur aan harmonie en vermijden conflicten. Je hebt angst voor de reactie van de ander. Immers als jij ‘nee’ zegt, weet je niet hoe de ander hierop reageert. Een onverwachte reactie en daarmee samenhangende verdere gevolgen, vermijd je liever.
Als jij nog moeite hebt om met je hoogsensitviteit om te gaan, ervaar je nog te veel de last ervan. Dit kan tot allerlei fysieke, mentale en emotionele klachten leiden. Te denken valt aan: stress, vermoeidheid, weining energie, burn-out, boosheid, angsten, prikkelbaarheid, piekeren etc.
Zeg ‘ja’ tegen jezelf
Bewustwording van je hoogsensitieve karakter, je behoeften en verlangens leren accepteren, je lichaam beter leren voelen en vervolgens naar je omgeving communiceren wat jij graag wil en nodig hebt, helpt je om in je kracht te blijven staan. Dit vraagt om jouw belangen en behoeftes op de eerste plaats te zetten en te kiezen voor jezelf.
Wil jij je grenzen herkennen, accepteren en leren aangeven? Wil jij je last als kracht gaan zien? Je talenten en kwaliteiten als hoogsensitieve personen gaan inzetten en meer uit je leven halen? Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel of app direct naar Sylvia 06 41 73 75 00
[email protected]
www.sylviacoach.nl
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: