HSP en omgaan met uitdagingen op vakantie

15 augustus 2023

HSP en omgaan met uitdagingen op vakantie

In juli ben ik met een groep wandelliefhebbers gaan hiken. In de bergen van Albanie, Kosovo en Montenegro hebben we delen van de “Peaks of the Balkans” trail gelopen. Een prachtig landschap, ongerept, ruig en nog weinig tot geen toeristen. Voor mij een nieuwe manier om op vakantie te gaan. Vooraf had ik ook wel vraagtekens of deze georganiseerde groepsreis iets voor mij zou zijn, gezien het aantal van de groep: 14 deelnemers, 1 locale gids en 1 reisleider. Het ruige gebied, de primitieve accomodaties en vooral weinig privacy. Het werd een avontuur met uitdagingen op meerdere vlakken!

Lichamelijke fitheid

De fysieke inspanning was ronduit pittig te noemen, met wandelingen van gemiddeld 15 km en ongeveer 1000 hms over veelal rotsen en offroad terrein. Gelukkig kon ik met mijn wandelkilometers in de benen, goed mee en dat maakt het een stuk fijner. Een goede fysieke voorbereiding is het halve werk. Het gaf mij ook de ruimte om te genieten en om je heen te kijken. De inspanning kost energie, maar je krijgt door de vele ‘wow’ momenten en de schitterende natuur een enorme energieboost terug. 

Mentaal en emotioneel welzijn

Mentaal en emotioneel vraagt deze vakantie flexibiliteit en veerkracht van elke deelnemer en voor mij als hsp. We zijn als groep gedurende de reis continu samen. Niet alleen de hele dag samen wandelen, maar ook samen ontbijten, lunchen en avondeten en ook slapen doen we op een gedeelde slaapzaal in de berghut of op een meerpersoonskamer in een guesthouse. Voor een sensitieve persoon toch een aantal specifieke uitdagingen, vanwege de grotere gevoeligheid voor allerlei prikkels en de diepgaande verwerking ervan. 

Omgaan met hsp uitdagingen

1. Overprikkeling
Door de vele prikkels van geluiden, fel zonlicht, gesprekken en nieuwe omgevingen, kan je overweldigd raken, waardoor je tijd nodig hebt om van deze prikkels te herstellen. Belangrijk is om voor jezelf te weten hoe jij herstelt. Voor mij betekent dit mij zoveel mogelijk beschermen tegen de zon, af en toe alleen lopen, goed letten op mijn eigen grenzen en genieten van de natuur. Tijdens de wandeling was dit heel goed mogelijk omdat we vaak over smalle paden liepen en ieder zijn eigen wandeltempo aannam. Bovendien is de mooie natuur inspirerend en de rust die ik erdoor ervaar, is tevens een bron om te herstellen en me steeds op te laden.

Daarnaast ben ik gevoelig voor geluiden en wist ik niet hoe ik zou slapen in het bijzijn van andere mensen. De eerste nacht heb ik, ondanks dat ik heel moe was, maar licht geslapen. Ik had wel oordopjes ingedaan, maar ik was waarschijnlijk te onrustig van mijn verlate aankomst en alle indrukken om diep te kunnen slapen. De volgende avond heb ik bewust gekozen om af te schakelen alvorens te gaan slapen. Een ontspanningsoefening in mijn bed te doen om vervolgens vrij snel in slaap te vallen.

2. Energiebeheer
Het wandelen en reizen kan veeleisend zijn. Belangrijk is het om duidelijk je eigen grens aan te geven en goed voor jezelf te zorgen. Je eigen tempo te lopen en een moment rust in te plannen. Goed te luisteren naar je lijf en te eten en drinken als jij dat nodig hebt. Gelukkig heb ik tijdens langere wandelingen geleerd wat voor mij werkt, waardoor ik hierin mijn eigen weg vindt.  

Voor mij werkt wandelen helend en de natuur geeft mij energie. De inspannende klimmen over vele stenen en rotsen, zorgen dat ik alleen in het hier en nu kan zijn. De natuur haalt je uit je hoofd en in je lijf. De groene omgeving, de frisse lucht in de bergen en de natuurlijke geluiden hebben een rustgevend effect op mij, zorgen voor een ontspannende houding en verbeteren mijn stemming.

3. Sociale interactie
Het reizen met een groep betekent andere mensen om je heen en weinig privacy of tijd om alleen te zijn. Juist deze tijd alleen heb je als hsp nodig om te herstellen en jezelf op te laden. Om je opnieuw met je eigen energieveld te verbinden. En dat doe ik tijdens de stukken die ik alleen loop. Daarentegen schept het samen wandelen en ervaren ook een band. Hsp zijn op zoek naar verbinding en fijne, diepgaande gesprekken, die je inzichten, inspiratie en daarmee een energieboost geven. Dat maakt dat ik al wandelend het fijn vind om één-op-één met iemand in gesprek te gaan en na enkele dagen samen wandelen komen er vanzelf andere gespreksonderwerpen voorbij. 

Uiteraard zijn er altijd mensen die energie vreten en mensen die je energie geven. Je kan er zelf voor kiezen bij welke mensen je je goed voelt. En dat heb ik zeker gedaan tijdens de avondmaaltijd als mijn eigen accu bijna leeg was. Dan kies ik heel bewust om in de aanwezigheid te zijn van mensen die mij energie geven.

4. Emotionele gevoeligheid
Door de intensieve contacten met je medereizigers, kan jij de emoties van anderen sneller overnemen. Als hps heb je een groot empatisch vermogen en voel je vaak feilloos aan waar de ander behoefte aan heeft. Zo werden een groot aantal deelnemers tijdens de derde en vierde ziek. Buikgriep, misselijkheid, virus, zonnesteek of te grote inspanning: we weten het niet. Een diversiteit aan (onderdrukte) emoties en gevoelens. Dit had invloed op de sfeer en groepsdynamiek. Voor mij heel duidelijk voelbaar in mijn eigen buik en maag. Als groep moesten we die dagen vertragen om te zorgen dat iedereen uiteindelijk op de plek van bestemming arriveerde. Zo erg zelfs dat ik niet langer wist of ik die energie had overgenomen of van mij zelf was. Omdat ik mij steeds bewuster ben van de emoties van anderen, zorgde ik ervoor om mijn eigen emoties te regelen en beheersen. 

5. Onverwachte gebeurtenissen
Het reizen kan ook voor onverwachte gebeurtenissen zorgen, die je stress geven. Als hsp heb je vooraf je reisplan doordacht om zo min mogelijk stress tijdens je vakantie te ervaren. Maar niet alles verloopt zoals gepland. Zo werd mijn heenvlucht geannuleerd, waardoor ik de aansluiting met de groep in eerste instantie miste en pas in de late avond op de plek van bestemming kwam. En ja, ik voel op dat moment paniek. Bij moeilijke momenten helpen ademhalingsoefeningen om mijn aandacht in het moment te houden en allerlei negatieve gedachten te beperken. Ik geef mezelf toestemming om mijn emoties te voelen en vervolgens kalmeer ik mezelf. Dat maakt dat ik sneller tot actie kom, loslaat en vertrouwen heb in mezelf en een goede afloop. 

Om de uitdagingen van een groepsreis te verminderen, is het belangrijk om jezelf goed te kennen. En dat geldt natuurlijk voor elke reis die je onderneemt. Belangrijk is In hoeverre ken jij je eigen hsp gebruiksaanwijzing kent? Naarmate je beter weet wat jij zelf nodig hebt, wat je behoeften en verlangens zijn, wat jouw energie kost of juist energie geeft, blijf je energetisch in balans. Je blijft zelf in je kracht staan en je kan in de interactie met anderen jouw kracht en energie inzetten. 
Hoe goed ken jij jezelf? Neem contact met me op om meer inzicht in je eigen hoogsensitiviteit te krijgen en ervaar meer balans, plezier en geluk.

Dit vind je wellicht ook interessant:
Ik sta continue “aan”
Angst voor sociale afwijzing
Wandelen is heilzaam voor je gezondheid


WhatsApp gesprek starten?