Veel in je hoofd zitten
Hoogsensitieve personen zitten vaak in hun hoofd. Ik hoor regelmatig van mensen die in mijn praktijk komen, dat ze zoveel in hun hoofd zitten. Dit lijkt tegenstrijdig, maar niets is minder waar. Hooggevoelige mensen zitten vaak veel in hun hoofd als gevolg van hun meer dan gemiddelde gevoeligheid. Door overprikkeling worden de emoties vaak zo heftig ervaren, dat ze deze emoties liever niet willen voelen en onderdrukken. Een manier om hiermee om te gaan en te overleven, is om in je hoofd te gaan zitten. voelen
Voelen is heftig
Als hoogsensitief persoon reageert je lichaam veel gevoeliger op prikkels. Dit kunnen prikkels uit je omgeving zijn, maar ook interne prikkels vanuit je lichaam of je gedachten. Alle prikkels, zowel externe als interne, fijne en minder fijne worden veel heftiger waargenomen. Jouw zenuwstelsel is namelijk fijngevoeliger. Je lichaam reageert automatisch op de nare prikkels met een verkrampte reactie en je probeert weg te bewegen van spanningen. Dat maakt dat veel hoogsensitieve mensen in hun hoofd zitten, zodat ze deze nare sensatie is hun lijf maar niet hoeven te voelen.
Weinig tijd om gevoelens te verwerken
Daarbij komt dat een hoogsensitief persoon alles op een diep niveau verwerkt in het brein. Omdat dit een diepgaan proces is, is daar ook tijd en ruimte voor nodig. In onze huidige snelle, drukke en stressvolle maatschappij is die tijd er vaak niet om alles te doorvoelen en te verwerken. Makkelijker is het om dit proces naar de achtergrond te plaatsen. Daarnaast spelen hsp-kenmerken als perfectionisme, empathisch vermogen, aanpassen aan verwachting van de ander en focus op de ander, mee om in je hoofd te gaan zitten in plaats van te voelen wat er in jezelf omgaat.
Geen begrip voor gevoelens
Voor hoogsensitieve mensen is het moeilijk om zich juist meer open te stellen voor de vervelende emotie door overprikkeling. Dit komt omdat deze emoties vaak heftig zijn en in het verleden te overweldigend zijn geweest. Daarbij komt dat de ouders of andere mensen in hun omgeving weinig begrip of tijd hadden en simpelweg niet wisten hoe hiermee om te gaan. Daardoor hebben hoogsensitieve mensen zich vaak anders gevoeld dan de anderen. Om toch de aansluiting te krijgen, hebben ze zich aangepast in plaats van te laten zien hoe ze zich echt voelen. Een stap bij hun gevoel en authenticiteit vandaan, omdat dat veiliger leek.
Verbinding herstellen
Om als hoogsensitieve persoon te groeien is het juist van belang de verbinding met je lichaam te herstellen in plaats van je gevoelens blijven te onderdrukken. Je mag je gevoeligheid weer leren omarmen en beter met deze karaktereigenschap om leren te gaan. Energetische therapie kan daarbij helpen. Deze therapievorm richt zich niet langer uitsluitend op het mentale aspect, zoals veel therapievormen, die zich alleen bij het hoofd houden. Naast praten, wordt er ook lichaamsgericht gewerkt. Met aandacht en compassie wordt er stil gestaan bij de emoties die voelbaar zijn in het lichaam.
“Vandaag luister ik naar de signalen van mijn lichaam”
Je gevoeligheid weer omarmen
Door regelmatig aandacht- en ademhalingsoefeningen te doen, maak je contact met je lichaam. Zo herstel je de verbinding met jezelf en ga je beter aanvoelen hoe het met je lijf staat gesteld. Als je je lichaam verkrampt door overprikkeling, merk je dat ook sneller op. Daarom is het belangrijk om gedurende de dag ook regelmatig contact te maken met je lijf en je af te vragen: hoe voel ik me, waar voel ik spanning, hoe adem ik, zijn er sensaties in mijn lijf, etc. Let daarbij vooral op de gebieden van keel, hart, buik en benen. Dit zijn gebieden waar veel spanning wordt vast gehouden. Zo leer je jezelf en je lichaam beter kennen en ga je ook sneller opmerken als je spanning voelt en kun je daar zelf beter mee om leren gaan.
Jij bent uniek als hsp
Tijdens mijn hsp trajecten blijft het niet alleen bij praten. Ik neem je mee terug van je hoofd naar je lichaam. Samen gaan we met aandacht de pijnlijke plek onderzoeken. Stap voor stap laat ik je opnieuw kennis maken met de emoties en sensaties in je eigen lichaam. Je krijgt handvaten om hier thuis mee verder te oefenen. Je leert dat je je emoties er mogen zijn en je durft ze steeds meer toe te laten. Je komt daarmee dichter bij je ware identiciteit.
Al mijn trajecten zijn afgestemd op jouw specifieke hulpvraag. Interesse? Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.
06 41 73 75 00
info@sylviacoach.nl
www.sylviacoach.nl
Misschien vind je dit ook interessant:
Help, mijn hoofd slaat op hol
Hoe kom ik in contact met mijn gevoel: 3 oefeningen
Uit de praktijk: leren omgaan met emoties