Hoe kan jij als hoogsensitieve werknemer meer werkgeluk ervaren in plaats van werkstress? Uit onderzoek blijkt dat hooggevoelige werknemers meer kans hebben op stress en burn-out dan andere werknemers en meer moeite hebben met het ervaren van werkgeluk. Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor allerlei prikkels en verwerken deze prikkels diepgaand. Wat heb jij als hsp-er nodig om goed te kunnen functioneren op je werk, oftewel wat houdt werkgeluk voor jou in?
Jouw hsp talenten
Hsp-ers zijn waardevolle krachten en kunnen binnen een team een cruciale rol spelen. Je Hebt oog detail én ook voor het grotere geheel. Verder ben je loyaal en betrokken. Je bent creatief en kunt out-of-the-box denken, wat resulteert in nieuwe oplossingen. Door je intentieve verwerking van alle informatie neem je weloverwogen beslissingen. Van nature heb je een goede intuïtie en een groot empatisch vermogen.
Werkplek niet ideaal
Uit onderzoek blijkt dat jij als hoogsensitieve werknemer moeite hebt om bovengenoemde talenten en kwaliteiten volledig in te zetten. Jij ervaart vaker en langduriger stress vergeleken bij niet-hoogsensitieve collega’s. Dit is het gevolg van een werksituatie, die voor hsp-ers vaak alles behalve ideaal is. De fysieke omstandigheden en het contact met collega’s zorgen voor veel prikkels. Zo hebt jij bijvoorbeeld eerder last van fysieke prikkels als hard geluid, fel licht en geuren. Maar ook emotionele prikkels die jij opmerkt in het contact met je collega’s kunnen voor stress zorgen. Te denken valt aan machtspelletjes, onuitgesproken conflicten en kritiek tussen collega’s onderling.
Prikkels zorgen voor stress
Al dit soort prikkels leiden bewust en onbewust tot een diepgaand verwerking en dit kost tijd en energie. Jij hebt rust en ruimte nodig om die prikkels intensief in je hoofd te verwerken. Die rust en ruimte is er vaak niet, waardoor je stress ervaart. Ook het feit dat jij hier anders in bent dan de rest, maakt dat je je onbegrepen voelt. Je probeert je aan te passen en daardoor verlies je je eigen behoeften om goed te kunnen functioneren uit het oog.
Van werkstress naar meer werkgeluk
Om minder stress en meer geluk op de werkvloer te ervaren, zijn er een aantal voorwaarden belangrijk om als hooggevoelige werknemer beter te functioneren en meer werkplezier te hebben.
1. Goede werksfeer
Als hooggevoelige persoon, ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor sferen in ruimtes en emoties van andere mensen om je heen. Prof. Dr. Elke van Hoof verwijst naar de zogenaamde kanaries in de kolenmijn. Ze vallen het eerste om bij een spanningen, ongunstige omstandigheden en een verziekte sfeer. Een goede werksfeer op de werkplek essentieel voor jou. Bij een fijne sfeer, ervaar jij minder prikkels en hoef jij minder energie te steken in de sociale setting. Openheid, harmonie, een goed contact met collega’s, verbinding met de organisatie en betrokkenheid zijn een belangrijke voorwaarden voor jou om goed te kunnen presteren.
2. Goede fysiek werkomgeving
Door de gevoeligheid voor fysieke prikkels, kom jij het beste tot je recht in een prikkelarme werkomgeving. Probeer deze zoveel mogelijk zelf te creëren, indien mogelijk. Als je last hebt van geluid, gebruik een hoofdtelefoon. Kijk of je een plek vindt waar jij in alle rust kunt werken met een beperkt aantal collega’s. Je hebt een voorkeur voor daglicht op je werkplek.
3. Autonomie
Je vindt het belangrijk dat je zelf kunt bepalen hoe jij je taken uitvoert, dat je betrokken wordt bij de besluitvorming en dat er voldoende ruimte is voor eigen initiatief. Autonomie draagt bij aan het gevoel van je gehoord voelen. Je krijgt namelijk de vrijheid om je werk uit te voeren op een manier die jezelf bedenkt en voor jou goed voelt. Je werkt vanuit een intrinsieke motivatie en wil zo goed mogelijk werk leveren. Een leidinggevende die je voortdurend op je vingerst kijkt, werkt voor jou averechts en levert stress op..
4. Vrije tijd
Na inspanning, volgt ontspanning. Als hooggevoelige werknemer heb jij doorgaans meer hersteltijd nodig na inspannende taken, omdat je meer stress ervaart. Nog te vaak blijf je gewoon doorgaan en negeer je signalen van je lichaam om even rust te pakken, iets te eten of te drinken. Zo’n pauzemoment is voor jou belangrijk om weer tot jezelf te komen. Dat betekent je lunch nuttigen op een andere plek dan je werkplek, bijvoorbeeld in de buitenlucht. Ook korte pauze momenten tussendoor mag je vaker inlassen. Zo kan een paar minuten mijmeren of naar buiten staren, na een drukke vergadering, je helpen om de prikkels te verwerken, alvorens je overgaat tot de orde van de dag en aan een nieuwe taak gaat beginnen.
5. Zingeving
Hooggevoelige mensen willen vooral betekenisvol werk doen. Je wil graag mensen helpen of een bijdrage leveren aan de maatschappij. Je bent gemotiveerd om een verschil te kunnen maken, met als gevolg dat hsp-ers vaak beter dan gemiddeld presteren. Daarnaast wil je je tijd zinvol benutten, je wil meedenken bij belangrijke beslissing en graag tijd investeren in waardevolle projecten.
Leer jezelf beter kennen
Om goed te functioneren en meer werkgeluk te ervaren, is het belangrijk om te onderzoeken waar jij tegenaan loopt. Als je weet voor welke prikkels jij gevoelig bent, kun je hiervoor oplossingen zoeken. Daarnaast is inzicht in je eigen behoeftes van belang, zodat jij dit kan meenemen in een gesprek met je werkgever om stress en uitval te voorkomen. Je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor het creëren van een optimale werkplek en je eigen werkgeluk.
Heb jij hulp nodig om je eigen professionele gebruiksaanwijzing te onderzoeken en in beeld te brengen? En wil jij weten wat jouw behoeften als hsp zijn om je talenten volledig te kunnen benutten? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
06 41 73 75 00
[email protected]
www.sylviacoach.nl
Misschien vind je dit ook interessant:
HSP en balans op de werkvloer
Overprikkeling: Help mijn hoofd slaat op hol
Hooggevoelig en meer energie: 7 tips