Ik sta continu “aan”
Een jonge vrouw komt mijn praktijk binnen. In ons gesprek geeft ze aan dat ze vastloopt in haar werk; dat patronen zich herhalen. Ze ervaart een brok negativiteit en raakt daardoor uit balans. Ze voelt zich boos en dat uit zich in felle discussies met anderen. Ik voel de energie van strijden, concurreren, winnen en de beste willen zijn. Ze wil dit voorkomen, maar het lukt haar niet. Steeds opnieuw schiet ze in de aanval. Haar strijdvaardige gedrag, bezorgt haar hoofdpijn en spanningsklachten in nek en schouders. Haar gedachten gaan alle kanten uitgaat, terwijl ze juist betere beslissingen wil nemen voor haarzelf en haar carrière. Het lijkt wel of ik continu op “aan” sta, zegt ze.
Overlevingsstrategie bij gevaar
En dat klopt.
Als er gevaar dreigt en je stress ervaart, reageer je automatisch. De mogelijke stressreacties zijn: vechten, vluchten, freezen en pleasen. In haar geval is de stressreactie: vechten. Deze reacties zijn van oudsher erg nuttig in tijden van gevaar. Opeens staat er die tijger voor je neus die je wil aanvallen. Je kiest automatisch een strategie die bij jou past. Je gaat vechten, je vlucht, je bevriest of je gaat overdreven verzorgen. Als de dreigende situatie voorbij is, kan je pas terug naar rust en ontspanning. Echter daar gaat het vaak mis. In plaats om van het gevaar te herstellen en de balans terug te vinden, blijf je “aan” staan. Alsof het gevaar nog steeds op de loer ligt. Overprikkeling is het gevolg.
Waardoor sta jij continu “aan”?
In het verleden was er zelden dit dreigende gevaar en in nood was de stress je behulpzaam. Nu is de situatie anders, maar jouw stress systeem werkt nog hetzelfde bij dreigend gevaar. Door de grote hoeveelheid prikkels, de snelle en dynamische omgeving, prestatiedruk en allerlei verwachtingen van anderen én jezelf, blijf je continu aan staan. Je chakra’s draaien op volle toeren. Jouw systeem ervaart steeds opnieuw gevaar en blijft daardoor in staat van paraatheid. Je zenuwstelsel raakt meer en meer ontregelt. In plaats dat de negatieve energie wegstroomt en je lichaam rust en ontspant, ervaar je een langdurige periode van stress of overprikkeling. Dit betekent dat je zenuwstelstel niet voldoende tijd krijgt om te herstellen. Je komt niet meer in een staat van ontspanning en rust. Dit werkt door in je lichaam en je mentale welzijn.
Stress en overprikkeling aanpakken
Je stress en overprikkeling aanpakken, betekent een nieuwe manier vinden die wel bij je past. Om je overlevingstrategie los te laten is niet makkelijk als deze strategie diep ingesleten is. Je voelt je veilig en vertrouwd met deze oude manier van reageren. De strategie dateert vaak uit je jeugd. Toen was die behulpzaam. Echter in je huidige werkomgeving is deze niet langer effectief. Wel blijf je tegen dezelfde triggers aanlopen en het zelfde gedrag vertonen. De triggers roepen die oude reactie op. De oude overlevingsstrategie van strijd, boosheid, schreeuwen om gehoord en gezien te worden, mag je leren ombuigen naar een effectiever gedrag. Dat vraagt om uit je comfortzone te gaan.
Je gevoel als informatiebron gebruiken
Uit onderzoek blijkt dat we zelf in staat zijn onze ‘aan’ en ‘uit’ knop van ons zenuwstelstel te regelen. Aan de hand van eenvoudige oefeningen, kan jij jezelf terugbrengen naar in staat van rust en ontspanning. Ademhalings-, mindfulness en energetische oefeningen kunnen je helpen om rustiger te worden. Ze helpen om uit je hoofd te raken en je verstand te omzeilen. De oefeningen helpen bij het toelaten en doorvoelen van emoties als boosheid en frustratie in plaats van deze emoties weg te duwen en te onderdrukken en vanuit je hoofd te blijven praten. Je komt meer in je lichaam. Het voelen wordt gebruikt als informatiebron. Mijn ervaring is dat inzicht en verandering sneller tot stand komen als deze oefeningen worden ingezet.
Terug naar innerlijke rust
De oefeningen zorgen voor een betere verwerking van prikkels. Je zenuwstelsel kalmeert en komt weer in balans. Je innerlijke rust keert terug. Het gevoel van “aan” is staan gaat over in een gevoel van veiligheid. Wanneer je zenuwstelstel in balans is, neem je anders waar. Je gedachten over jezelf en je omgeving zijn positiever. Je oordeelt minder snel en kunt situaties makkelijker relativeren en accepteren. De wereld om je heen zie je in een ander daglicht.
In mijn coachtrajecten gaan we samen met deze oefeningen aan de slag. Daarnaast zal ik je behandelen als ik merk dat klachten voortkomen uit overprikkeling. Door het energieveld en/of de energiecentra te handelen, kan een ontregeld zenuwstelsel worden gekalmeerd en gebalanceerd. Dit heeft een helende en diepgaande werking. Cliënten ervaren dit vaak als een opluchting of doorbraak. Ze voelen, merken, weten dat er iets in hun lichaam en systeem is veranderd.
Herken jij je hier in? Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
Misschien vind je dit ook interssant:
Jezelf langdurig uitputten
Waarom gronding belangrijk is op je werk
Belemmerende overtuigingen weerhouden jou van groei