Emotionele hooggevoeligheid; Leer beter omgaan met emoties

6 maart 2020

Intense verwerking van emoties bij hsp

Een van de kenmerken van hooggevoeligheid is dat de prikkels intens binnenkomen en uitgebreid worden verwerkt. Daardoor voelt het voor hooggevoelige mensen vaak alsof ze overspoeld worden door emoties als verdriet, woede, angst, lust, vreugde etc. Het voelt op zo’n moment alsof je weinig of geen grip meer over je emoties hebt. Een emotie vertelt je direct of je de situatie prettig of vervelend vindt. De sterke emoties die in je opkomen kunnen erg hinderlijk zijn voor jezelf en de mensen in je directe omgeving.

Emoties verwerken kost energie

Als hsp-er vind je het vaak moeilijk om onderscheidt te maken tussen je eigen emoties en die van de ander. Een hsp-er raakt daardoor energetisch uitgeput na de verwerking van alle, zowel de eigen als binnengekomen emoties. Dat kan één van de redenen zijn waarom sommige hsp-ers geleerd hebben om deze emoties niet te voelen.

Aanvoelen van de omgeving

Een andere reden kan zijn dat hsp-ers in hun kindertijd vaak kregen te horen dat ze ‘overgevoelig’ waren en zich niet zo moesten aanstellen. Daarbij komt dat hsp-er goed aanvoelen wat wel en niet kan in aanwezigheid van anderen. Met als gevolg dat emoties met een lading werden opgekropt of weggeslikt en niet aan de omgeving werden getoond.

Emoties vasthouden zorgt voor stress

Je energie is niet langer in beweging op dat moment. Je wil of mag de heftige emoties niet langer voelen voor jezelf of je omgeving en kiest ervoor om alles vanuit het verstand te benaderen. Dat kan natuurlijk in een bepaalde periode of situatie je helpen, maar op de langere termijn zal het alleen maar resulteren in spanning en stress en barst op een dag de bom. Bijvoorbeeld een uitbarsting van opgekropte woede of een spontane huilbui. Bovendien ontneem je jezelf ook om de fijne emoties te voelen.

Wat is een emotie?

In het Engels worden emoties ook wel omschreven als e-motion oftewel energy in motion. In het Nederlands dus energie in beweging. Op sommige momenten kun je een emotie zeer intens voelen en soms voel je het nauwelijks. Maar veelal komt een emotie komt in een golfbeweging op en is slechts tijdelijk aanwezig. Vanuit relatieve rust wordt de golf van emotie heftiger en sterker en vervolgens zwakt de golf van emotie weer af. Het is van belang dat we de energie die behoort bij de emotie niet onderdrukken of vastzetten in het lichaam, maar deze golfbeweging aan energie door het lichaam laten stromen.

Oefening: beter omgaan met emotionele hoogevoeligheid

Een manier om als hsp-er met emoties om te gaan wordt omschreven in de volgende oefening, waarbij je bewust met de emotie kan leren omgaan. Dit doe je door de emotie te voelen, te accepteren, volledig toe te laten en vervolgens weer los te laten. 

Stap 1: Word je bewust van je emotie
Als eerste is het belangrijk de emotie te voelen en accepteren. Misschien kun je de emotie duidelijk op een plek in je lichaam waarnemen. Weet dat emoties slechts van korte duur zijn. Ze komen in golven. Als je ze toelaat worden ze eerst sterker en groter, waarna ze afzwakken en weer verdwijnen, net als een golf. 

Stap 2: Haal goed adem
 Vervolgens is het van belang dat je bewust blijft ademen terwijl je de emotie in je lichaam voelt. De ademhaling zorgt ervoor dat de energie in beweging blijft en de emotie wordt omgezet in plaats van dat deze ergens in het lichaam blokkeert of vast komt te zitten.

Stap 3: Voel de emotie afzwakken en kom tot rust
Blijf nog een aantal minuten bewust ademhalen totdat je je weer rustig voelt. Je zal merken dat de heftige lading afzwakt en het intense gevoel van angst, boosheid, frustratie, verdriet etc. afneemt. Als je de emoties ergens in je fysieke lichaam sterk voelt, zal er meer ruimte ontstaan op die plek in je lichaam. Zodra de golf van emotie verdwijnt, voel je opluchting.

Ervaar je vaak emoties met een heftige lading? Wil je anders omgaan met je emotionele hooggevoeligheid? Of krop jij je emoties op en heb je juist moeite met het toelaten en loslaten van je emoties? Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek

[email protected]
www.sylviacoach.nl
0641737500

WhatsApp gesprek starten?