Wees lief voor jezelf!
Als je eerlijk naar je zelf kijkt, hoe lief ben jij voor jezelf? Hoe ga je in gedachten en gedrag met jezelf om als je emotioneel, gestrest of geprikkeld bent? Hoe behandel je jezelf? Als er iets gebeurt wat jij moeilijk vindt om mee om te gaan, wat doe je dan? Heb je compassie met jezelf of heb je juist kritiek op jezelf en je emoties die je voelt? Is er een stemmetje in jezelf dat je kritisch toespreekt, een negatief oordeelt heeft of je zelfs afwijst?
Wanneer je een fout maakt, iets vergeet of iets niet lukt is de omgang met jezelf niet bemoedigend, maar zelfkritisch te noemen. Denk maar aan de zinnetjes die je in je hoofd tegen je zelf zegt op die moment. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan ook nooit iets goed doen’, ‘dommerd’, ‘het lukt me nooit’, ‘wat ben je een loser’ etc. Het zijn niet alleen de woorden, maar ook de manier hoe je dat tegen jezelf zegt. Vaak is dat hard, kil en afkeurend.
Daarentegen gaat compassie hebben met de mensen in je omgeving, je makkelijk af. Lief, aardig en begripvol zijn naar andere mensen is vanzelfsprekend. Je familie, vrienden, buren die het moeilijk hebben troosten of die knuffel geven, lukt ons wel. Maar om compassie voor jezelf te voelen en lief te zijn voor jezelf is een stuk lastiger. Hoe is dat bij jou? Welke relatie heb jij met jezelf? Herken jij de negatieve self-talk of ga jij juist lief en compassievol met jezelf om?
Wat is (zelf)compassie?
Compassie zorgt ervoor dat je op een warme, en liefdevolle manier kan reageren op het leed van jezelf en de mensen om je heen. Kristin Neff onderscheidt drie aspecten van (zelf)compassie. Deze aspecten samen geven je het vermogen om bewust, op een warme betrokken manier, te reageren.
1. Self- kindness
Liefdevolle vriendelijkheid betekent dat je warm, aardig en begripvol bent voor jezelf in lastige situaties. In plaats van kritisch en veroordelend tegenover jezelf te staan, in situaties waarin je lijdt, het moeilijk hebt, faalt of tekortschiet, ben je liefdevol en zachtaardig voor jezelf. Je neemt jezelf niets kwalijk op dat moment, maar bent mild en vriendelijk over je tekortkomingen. Dit helpt je om te kalmeren, te ontspannen en de stress te verminderen.
2. Common humanity
‘Human’ of menselijk betekent dat we kwetsbaar, onvolmaakt en sterfelijk zijn. Niemand is perfect, fouten maken is menselijk en we krijgen allemaal te maken met pijn, verdriet, frustratie, maar ook met teleurstellingen, ziekte en verlies. Het hoort bij het mens zijn.
Verder wijst ‘common’ erop dat we niet de enige zijn die fouten maakt, het moeilijk heeft of tekortschiet. Terwijl je juist op de lastige momenten een gevoel hebt van dat overkomt mij alleen en de mensen in mijn omgeving voelen zich gelukkig. Echter je bent niet de enige die het moeilijk heeft en niet lekker in zijn vel zit. Besef dat we allemaal soortgelijke ervaringen hebben en dat dat ons juist met elkaar verbindt. We delen het leed en zijn onderdeel van een groter geheel. Juist door te leren omgaan met de moeilijke momenten, word je sterker, groei je en word je wijzer.
3. Mindfulness
Dit is een bewustzijnstoestand, waarin je je eigen gedachten en gevoelens bekijkt zoals ze zijn. Je aandacht is gevestigd op het hier en nu. Je observeert en accepteert wat er is op dit moment aan gedachten en gevoelens. Deze gedachten en gevoelens laat je toe, zonder ze te onderdrukken, te negeren of te willen veranderen. De focus ligt om de aandacht in het heden te houden. Lees meer in mijn blog: hoe kan ik beter met mijn emoties omgaan.
Zelfcompassie betekent dat iemand bereid is om de eigen gevoelens en gedachten met openheid te bekijken en er aandacht aan te geven, zonder zich daarin te verliezen. Je hebt aandacht voor jezelf en je omgeving en je kijkt met vriendelijke, milde en liefdevolle ogen wat er binnenin jezelf en om je heen gebeurt.
“You will never speak to anyone more
than to yourself in your head.
Be kind to yourself”
Waarom is zelfcompassie belangrijk?
Zelfkritiek en tekortschieten dragen bij aan gevoelens van angsten en depressie. Je kan niet alles zijn, doen of hebben wat je wilt, in het leven. Als je de realiteit ontkent of ertegen vecht verhoogt dat je frustratie, stress en zelfkritiek. Door voortdurend kritiek op jezelf te hebben en een gevoel van tekort schieten, kunnen gevoelens van angst en depressie toenemen. Je raakt emotioneel uit balans.
Daarentegen zorgt zelfcompassie zorgt voor het tegenovergestelde en draagt bij aan je emotionele veerkracht. Als je de realiteit meer accepteert ervaar je meer emotionele balans en kun je makkelijker met veranderingen in het leven omgaan. Je kunt op dat moment lief zijn voor jezelf. Het kritische stemmetje heeft plaats gemaakt voor de vriendelijke en bemoedigende stem.
Met zelfcompassie naar emotionele veerkracht
Samenvattend kan worden gezegd dat door te leven vanuit zelfcompassie ervaar je minder stress, meer energie en voel je je beter en gelukkiger. Een meer vriendelijke en liefdevolle houding naar jezelf toe, kalmeert je en brengt je meer innerlijke rust.
Als je gedachten vaak onvriendelijk en streng zijn, vergroten deze negatieve gedachten de stress en spanning in je lichaam. Je raakt hierdoor sneller uit balans. Het gevolg is dat je kritisch wordt naar je zelf en onzeker over je toekomst. Stap uit de vicieuze cirkel. Leer leven met meer (zelf)compassie en wees liever voor jezelf. Het geeft je meer innerlijke rust en meer energie. Het helpt je om vanuit je eigen kracht te leven. Om kansen en mogelijkheden die op je pad komen aan te durven.
Nieuwsgierig hoe ik je daarbij kan helpen? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek in mijn praktijk of online.
Bron: Kristin Neff – Zelfcompassie, stop jezelf te veroordelen
[email protected]
www.sylviacoach.nl
0641737500