Uit de praktijk: luisteren naar je gevoel

5 juni 2019

Hoe kan ik meer leven vanuit mijn gevoel?

Een cliënt kwam onlangs bij mij in de praktijk voor een coachtraject. Ze zat al een tijdje niet lekker in haar vel en luisterde niet naar gevoel.

Ze voelde na een verhuizing en verandering van baan alsof ze geleefd werd. Ze had het idee geen grip meer te hebben op haar eigen leven. Door de drukke periode met een agenda vol afspraken, ervaarde ze ook de drukte in haar hoofd. Vanuit die drukte leefde ze en kwam ze niet of nauwelijks toe aan haar zelf. Ze wilde meer rust in haar hoofd, in haar lichaam en weer terug bij haar gevoel komen.

Het gevolg van een drukke, stressvolle periode is dat je alleen maar meer ‘in je hoofd’ gaat zitten. Je hoofd is continu bezig, gedachten gaan heen en weer, waardoor je geen aandacht voor je gevoel hebt en niet weet wat je intuïtief zouden willen of kiezen. Daarbij zorgt de stress dikwijls voor allerlei klachten als, slecht slapen, uitgeput of schuldig voelen of een gebrek aan concentratie of weinig energie. De focus ligt op je dag met activiteiten die gepland staan. Je bent voortdurend in de “doe”-modus en hebt nauwelijks een moment rust. Juist door af en toe ook in de “zijn”-modus te leven, kan je signalen van je lichaam opmerken en je intuïtie gaan volgen.

Een aspect wat speelde was het volgende.

Doordat mijn cliënt veel vanuit haar hoofd leefde, deed ze vaak wat het meest wenselijke was en/of van haar verwacht werd. In plaats van voor zichzelf te kiezen en na een drukke werkweek “nee” te zeggen tegen vriendinnen om mee te gaan stappen, ging ze toch mee. Het gevolg was dat het werk thuis bleef liggen en dat ze nauwelijks tijd had om op adem te komen. Ze besloot voornamelijk om mee te gaan, omdat ze anders bang was er anders niet langer bij te horen, saai te worden gevonden etc. Ze vulde het zelf in. En de keer dat ze thuis bleef, ervaarde ze stress omdat ze het gevoel had iets te missen of voelde zich schuldig omdat ze geen goede vriendin was op dat moment.

Door meer aandacht te schenken aan haar lichaam en bewust te luisteren naar wat het je te vertellen heeft, kwam ze achter wat zij op dat moment echt wilde en dat ze haar grenzen moest leren aangeven, ongeacht hoe anderen hierop zouden reageren.

“Als er een conflict is tussen je gevoel en je gedachten,
zegt je gevoel de waarheid”

Eckhart Tolle

Met deze cliënt deed ik onder andere de volgende energetische oefening om dichter bij haar gevoel te komen en om helder te krijgen wat zij uit liefde voor haarzelf kiest.

1. Sluit je ogen en kom helemaal tot jezelf
2. Adem een paar keer wat dieper in en uit
3. In welke situatie voelde je liefde
4. Hoe voelde dat
5. Stuur nu liefde naar jezelf
6. Laat het gevoel door heel je lichaam stromen
7. Wat zou jij nu uit liefde voor jezelf kiezen

Mijn cliënt kwam op deze manier dichter bij haar gevoel en zag een wit licht dat haar lichaam vulde. Ze voelde zich zelfzeker en stevig op de grond staan. Na wat oefenen, merkt ze nu dat steeds sneller naar boven komt, wat zij op dat moment écht graag wil. Door hier naar te luisteren en ook naar te handelen, ging zij ook merken dat haar omgeving haar reactie ging waarderen. Het maakte haar vriendinnen niet uit als ze een keer niet erbij was en nog belangrijker is dat zij zelf zich daar nu goed bij voelde. Ze kon dan genieten van haar weekend thuis.

Zit jij niet lekker in je vel? Wil jij weer grip over je leven en wil dichter bij jezelf en meer kunnen luisteren naar je gevoel? Maak een afspraak voor gratis intakegesprek. We maken kennis met elkaar en bespreken de mogelijkheden.

In een traject van 5 sessies begeleid ik jou vanuit een holistische visie bij je coachvraag. We praten, doen (energetische) oefeningen/meditaties en werken aan je persoonlijke groei. Deze sessies kunnen worden gecombineerd met een lichaamsgerichte behandeling of healing, afhankelijk van je wensen en je coachvraag.

www.senzatime.nl
[email protected]

0641737500

WhatsApp gesprek starten?