Luisteren naar je hart: 5 tips!

2 oktober 2019
2 oktober 2019

Diep binnenin weet je wat goed voor je is. Het is vaak juist je hoofd dat zegt: “ja maar”. En dan komen tal van redenen om het niet te doen. Je “ja maar” antwoorden houden je tegen om met de stroom van het leven mee te gaan.

Het verlangen zit in je hart en de twijfels in je hoofd. Deze twijfels zorgen dat je van je oorspronkelijke pad of richting wordt weggehaald. Je negatieve gedachten in je hoofd weerhouden je ervan om de focus op je einddoel te houden. Vaak gaat het om angst, onzekerheid, oude overtuigingen, etc.

In eerste instantie kies je voor het luisteren naar je hart. Vervolgens ga je redenen bedenken om iets wel of juist niet te doen. Je gaat weer in je hoofd zitten. Als je dus een keuze moet maken is het belangrijk dat je contact maakt met je hart en je gevoel. Dat je de stemmen in je hoofd even kunt parkeren.

Hoe vind je nu die balans tussen hoofd en hart? Let er eens op dat je de keuze niet maakt op een moment dat je druk bent, stress ervaart of het gevoel hebt dat je geleefd wordt door anderen. Voor het echte luisteren naar je hart is het belangrijk dat je afstand neemt van je dagelijkse dingen, rustig en stil wordt, zodat je bij je gevoel kan komen. Vervolgens kun je je gedachten gebruiken om je keuze te ondersteunen, actie te ondernemen en je verlangen te realiseren. Op die manier werken hoofd en hart samen en ervaar je balans.

“Your heart knows things
what your mind can’t explain”


Hier volgen 5 tips die je kunnen helpen om vaker te kiezen vanuit je hart.

1. Maak contact met je hart

Zorg dat je bij jezelf bent, dat je een gevoel van blijheid en geluk ervaart of een gevoel van liefde voor jezelf. Dit kan je doen door een meditatie, maar ook een wandeling kan je dichter bij je eigen gevoel brengen. Schakel storende omgevingsfactoren uit en zorg dat je dicht jezelf bent.

2. Luisteren naar je hart door eerlijk te zijn naar jezelf

Voed jezelf met positieve energie en wees eerlijk naar jezelf toe. Je hoeft jezelf niet voor de gek te houden. Laat je gevoel de overhand nemen. Dit keer draait het allemaal om jou en wat jij graag zou willen. Jouw wensen en verlangens staan centraal, ongeachte wat anderen uit je omgeving ervan denken of van vinden. Blijf dicht bij je zelf en sta open voor wat zich aandient.

3. Alles is mogelijk

Vaak beperken we onszelf al door allerlei gedachten. Bijvoorbeeld: daar heb ik te weinig geld voor, zoveel tijd heb ik niet, ik heb daar geen ervaring mee, ik heb zoiets nooit eerder gedaan. Laat beperkende gedachten los, denk groot en positief. Vertrouw erop dat alles mogelijk is bij het onderzoeken van je verlangens. Alles kan en alles mag, niets is onmogelijk. Diep binnenin je weet je dat je verlangens in het verlengde liggen van je talenten en kwaliteiten. Schrijf je verlangens op of spreek je verlangens uit.

4. Toon lef

Om je verlangens te gaan waarmaken in je leven is er bijna altijd een bepaalde mate van lef nodig. Loesje zei het al: “Leven is het meervoud van lef”. Je verlangens waarmaken is vaak spannend. Je moet soms uit je comfort-zone om je wensen en verlangens te realiseren. Vertrouw erop dat jij het kan en dat er voor je gezorgd wordt. Je hebt niet zomaar een verlangen. Het zijn jouw verlangens en niet die van een ander. Jij hebt ook het vermogen om ze te manifesteren.

5. Ga het doen

Zet altijd een eerste stap op weg naar je doel. Je hoeft niet altijd het hele pad te overzien en het al stap voor stap te hebben uitgestippeld. Ga het proces aan. Eenmaal op weg word je van zelf duidelijk wat een volgende stap is om je doel te bereiken. Belangrijk is wel dat je in beweging komt en blijft. Zet je eerste stap, hoe klein die ook is. Ga eens na welke eerste stap je nu op dit moment al kan zetten. Laat het weten in een reactie.

Hoe mooi is het als jij ook vaker kunt en durft te luisteren naar je hart en daar dan ook voor gaat kiezen? Wat wordt er allemaal mogelijk voor jou? Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag op weg vanuit je hoofd naar je lijf en je gevoel. Als therapeut en coach kan ik je begeleiden in jouw veranderproces. Een combinatie van lichaamswerk en coaching werkt versterkend. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden. Ik bied diverse coachtrajecten aan.

Mail of bel voor meer informatie of een afspraak.
Dit kan via [email protected] of 06-41737500.

 

WhatsApp gesprek starten?