Meer tijd voor jezelf nodig? 5 praktische tips

5 augustus 2019

Meer tijd voor jezelf nodig?

5 praktische tips!

Herken je dit? Als ik deze klusjes heb gedaan, maak ik erna tijd voor mezelf. Als ik het to-do lijstje heb afgevinkt, ben ik aan de beurt. Als ik deze week mijn werk af maak, kan ik het weekend rustig aan doen. Helaas verloopt het vaak anders dan je denkt. Je start met wat er volgens jou gedaan moet worden. De boodschappen, je huis schoonmaken, het opruimen van de kamers etc. om vervolgens tijd aan jezelf te besteden. Echter vaak schiet dat laatste er juist bij in. Soms omdat er simpelweg geen tijd meer voor is. De klusjes zijn gedaan, maar de tijd voor jezelf is er weer bij ingeschoten.

Vaak komt er weer iets nieuws bij je op dat je “moet” doen en je denkt: als ik dit ook nog doe, dan kan ik morgen écht tijd voor mezelf vrij maken. En de volgende ochtend start je opnieuw met een aantal taken. Eerst nog even in de tuin werken, want het is juist nu goed weer etc. Op deze manier wordt de tijd voor jezelf continu vooruit geschoven. Je voelt je wellicht ook opgejaagd en ervaart stress. De balans is zoek. Je houdt jezelf voor de gek en neemt nooit een moment tijd om op adem te komen of iets leuks en ontspannends voor jezelf te doen.

Je bent natuurlijk nooit klaar. Het lijst je met taken is nooit leeg. Er is altijd wat te doen. Maar de kunst is om hier even niet aan toe te geven en jezelf op de eerste plaats te zetten. Dit kun je doen door je terug te trekken en gewoon even niets te doen en alleen te zijn. Me-time geeft je rust. Het helpt om even te ontspannen. Je last een pauze in voor je lichaam en je hersenen, waardoor je concentratie, focus en productiviteit verbeteren. Vaak merk je dat je juist na zo’n moment voor jezelf weer vol energie zit en bergen kunt verzetten.

Tijd nemen voor jezelf is een keuze”

Door tijd met jezelf door te brengen kom je bovendien ook dichter bij je ware zelf. Je ontdekt wie je bent, wat je leuk vindt en wat je graag wilt doen. Te veel en te vaak zijn we op onze omgeving gericht en de mensen om ons heen. Juist als er niemand in je buurt is, word je niet beïnvloed door anderen. Jij bepaalt op dat moment wat jij graag wilt. Hierdoor leer je jezelf steeds beter kennen. Je wordt je meer bewust van je eigen gevoelens en verlangens.

Tijd voor jezelf is goed voor je. Je ontspant, je komt dichter bij jezelf, je lichaam kan herstellen en vervolgens heb je meer energie en focus. Besef dat je deze tijd voor jezelf zelf moet creëren. Er is niemand die jou die geeft. Je zal zelf tijd moeten vrijmaken. En jij kan dat ook.

Hoe doe je dat? Hier volgen 5 tips.

Plan tijd voor jezelf in
Jij bepaalt of je tijd voor jezelf neemt, niemand anders doet dat voor je. Als je er moeite mee hebt, kun je in je agenda tijd voor jezelf plannen. Zet een kruis door een middag en maak die middag geen afspraken. Doe ook geen activiteiten van je to-do lijstje. Maar besteed deze middag geheel aan jezelf. Doe wat jij leuk vind of waar jij energie van krijgt.

Creëer een eigen ruimte of plek
Vaak heb je geen eigen plek waar je even rustig kunt zitten of op adem kunt komen. Als jij in huis niet zo’n plek hebt, kijk of je er één kunt maken. Het hoeft niet een eigen kamer te zijn, het kan ook een hoek van een kamer zijn waar jij je kunt terug trekken. Belangrijk is dat iedereen in huis wel weet dat dit jouw plek is en dat jij hier even rustig wil zitten, lezen of wat dan ook.
Lukt het echt niet om een dergelijke plek in huis te maken, dan kun je ook een ruimte voor een of enkele uren gebruiken. Hang een bordje met “niet storen” op als je jezelf wilt verwennen met een heerlijk bad. Niets is zo vervelende als er nog vragen aan je worden gesteld terwijl jij net ontspannen in bad zit.

Sta eerder op
Door een uurtje eerder op te staan voordat de rest wakker wordt, kun je in stilte de badkamer gebruiken, die kop thee drinken, enkele yogaoefeningen doen, mediteren of in je notitieboek schrijven. Zo bereid je je voor op jouw dag. Als je dit vaker doet, merk je dat dit een heel ander begin van de dag wordt en je dag vervolgens ook vaker rustiger verloopt. Uiteindelijk kan hier je eigen ochtendritueel uit ontstaan. Uiteraard kan je op soortgelijke wijze ook je dag afsluiten.

Ga een hobby of cursus doen
Misschien heb je altijd al die schilderscursus willen volgen of zou je graag een muziekinstrument willen spelen. Of deed je vroeger aan paardrijden of zat je op zangles? Je wil dit misschien heel graag weer willen oppakken. Te vaak zeggen we dat er geen tijd of ruimte voor is. Maak er tijd voor vrij en ga doen wat jij leuk vind en wat jou energie geeft.

Ga alleen op pad
Je gaat al vaak genoeg met anderen erop uit. Met je kinderen, je man of je hele gezin. Met een vriendin of collega. Ga er eens alleen op uit. Ga een keer alleen winkelen, naar de sauna of naar een museum. Of boek die massage of workshop en ga er alleen heen.

De workshops die ik geef worden bijna altijd bezocht door vrouwen die alleen komen. De sfeer zorgt ervoor dat je je al snel thuis voelt. Je onthaast en ontspant.

Binnenkort organiseer ik weer een Happy Soul Day. Een dag die in het teken staat van het geluk vinden in jezelf. Een mooie gelegenheid om een dag lang tijd en aandacht aan jezelf te besteden.

Meer informatie over de Happy Soul Day vind je hier.

www.senzatime.nl
[email protected]

0641737500

WhatsApp gesprek starten?