Stress op de maag: Wat kan jij moeilijk verteren?

5 augustus 2018
Uit de praktijk: Wat kan jij moeilijk verteren?

Enkele dagen na het bezoek aan mijn praktijk, stuurt een cliënt me een kort berichtje. Ik citeer: “ Ff melden dat mijn maag en buik sinds maandag weer sinds lange tijd normaal zijn…niet meer hard aanvoelen en ik dus niet meer veel last heb ervan. Je doet wonderen Sylvia”.

Spanningen en stress zetten zich vast in ons lichaam. Vaak is dat in het nek- en schoudergebied, maar ook de midden of onderrug zijn veel voorkomende plekken waar klachten ontstaan. Daarnaast zijn er ook veel mensen die juist spanning en stress vasthouden in de maagstreek en het buikgebied, zoals ook bij deze cliënt het geval is. De maag voelt relatief hard en zwaar aan. Maag- en darmklachten doen zich met regelmaat voor.

Er ligt als het ware stress op de maag. Fysiek voelt het aan alsof er een harde of zware steen op je maag ligt. Figuurlijk betekent het vaak, wat ligt er op je maag en kun je niet verteren. Wat speelt er in je leven wat je stress bezorgt omdat je het moeilijk kunt verwerken. Wat blijft je parten spelen en waar kun je moeilijk mee omgaan?

“When you are willing to feel it, you can heal it”

Als ik de maag en het buikgebied van deze cliënt een zachte massage geef, voel ik waar de spanning vast zit. Ik voel de blokkade en als de cliënt knikt, weet ik dat ik de juiste plaats aanraak. Door de gevoelige plek lichtjes aan te raken en te masseren, nodig ik de cliënt uit om met zijn aandacht naar dit gebied te gaan en te voelen hoe het lichaam in dit gebied aanvoelt. Ik leg mijn handen op de gevoelige plek met de intentie de energie te laten stromen.

Als ik vraag of er iets in het leven is wat de cliënt moeilijk kan verwerken of verteren, dan wordt dat herkent. Er volgt een zucht. Door hierover in gesprek te gaan krijgt de cliënt meer bewustzijn over de lichamelijk klachten en hoe deze in relatie staan tot de persoonlijke situatie en/of problemen op dit moment. Soms kan alleen al het benoemen en het uitspreken van waar je moeite mee hebt, een eerste stap zijn om de energie weer in beweging te brengen.

Zowel de aanraking als het bespreekbaar maken kunnen ertoe bijdragen dat de vastzittende energie weer op gang komt en gaat stromen door het lichaam. Ontspanning en bewustwording nodigen uit tot loslaten. Op dat moment kan er heling plaatsvinden.

In mijn praktijk help ik regelmatig cliënten waar spanningen en stress zich in het maag- en buikgebied hebben vastgezet. Heb jij ook dergelijke klachten? Neem gerust contact met me op en informeer wat er mogelijk is voor jou of maak gelijk een afspraak.

[email protected]
www.senzatime.nl
06-41737500

WhatsApp gesprek starten?