Zo kun jij zonder vakantiestress, écht genieten

15 juni 2017
Zo kun jij zonder stress van je vakantie genieten

De zomervakantie is in aantocht. Lekker vakantie! Of je nou een avontuurlijke reis gaat maken, heerlijk gaat relaxen in een all-inclusive resort of met de caravan op weg gaat, de vakantie vraagt vaak toch om een aantal voorbereidingen vooraf. Op je werk, thuis en voor de reis zelf dient een en ander geregeld te worden. Dit zorgt nogal eens voor wat vakantiestress en spanning. Misschien zie je daar wel tegen op en blijf je eigenlijk liever thuis tijdens de zomer.

Doe het dit jaar eens anders en ga zonder vakantiestress weg. Hier volgen 11 tips om stress aan te pakken, voor en tijdens je vakantie.

Tip 1: Kies een vakantie die bij je past

Belangrijk is dat je weet welke vakantie bij jou past. Laat je niet verleiden door vakantieverhalen van anderen, exotische, warme landen, lange autoritten of vliegreizen als je weet dat je hier niet goed tegen kunt of niet van houdt. Dat levert alleen maar stress op in plaats van energie. Kies beter een vakantie dichtbij huis waar je kunt ontspannen en opladen, dan een vakantie die niet voor jou is weggelegd. Het is tenslotte jouw vakantie.

Tip 2: Wel of niet op vakantie

Veel mensen vinden vakantie helemaal niet leuk en zouden veel liever thuisblijven. Het verlaten van hun veilige en vertrouwde omgeving zorgt voor een flinke portie vakantiestress. Vind je op vakantie gaan niet leuk, schaam je dan niet, je kunt er ook voor kiezen thuis te blijven. Of ga naar een plek die veilig genoeg voelt waardoor je ook minder vakantiestress zult ervaren.

Tip 3: Geen vakantiestress door uit te rusten

Er zijn genoeg mensen die op vakantie ziek worden. Als je de eerste dagen op vakantie ziek bent, kan het zijn dat je lichaam eerst moet afschakelen van de opgebouwde spanning van de afgelopen tijd. Een paar dagen extra vrij kan helpen, zodat je kunt afschakelen van je werk. Zo ben je al wat uitgerust voor je vertrekt. Een ontspanningsmassage kan hierbij helpen. Maak tijdig een afspaak!

Tip 4: Met aandacht je koffer inpakken

Tot de laatste dag voor je vertrek ben je nog aan het werk. Tussendoor of ’s avonds laat vlug inpakken en de volgende ochtend vroeg vertrekken. Neem eens een dag eerder vrij, zodat je tijd en ruimte hebt om je werk af te ronden en met aandacht de koffers kunt inpakken. Dan word je koffer inpakken leuk en kun je al in vakantiestemming komen. Dit levert minder stress op en je gaat plezierig op vakantie.

Tip 5: Hoe minder hoe beter

Vaak menen we een heleboel mee te moeten nemen van thuis. Maar hoeveel kleren neem je ongedragen weer mee terug? En hoeveel spullen neem je mee die eigenlijk helemaal niet nodig zijn? Probeer dit jaar eens wat minder mee te nemen. Je hebt maar weinig nodig en als je het echt nodig hebt, kun je het ter plekke wel kopen.

Tip 6: Vakantielijst

Maak van de spullen die je nodig hebt een lijst en bewaar deze lijst bijvoorbeeld op je computer. De basis spullen die je meeneemt, zijn immers iedere keer gelijk. Je hoeft dan alleen wat aanpassingen en/of aanvullingen te doen op jou vakantielijst. Het gaat dan om spullen die je specifiek voor deze vakantie nodig hebt. Bewaar deze vakantielijst voor een volgende vakantie.                                         

Tip 7: Regel tijdig alles

Wacht niet tot het laatste moment. Regel op tijd een geldig paspoort eventuele vaccinaties, reisverzekering, vliegtickets, autovignet etc. Dit kun je doen door een tijdschema te maken of dingen die je voor een bepaalde tijd moet regelen in je agenda te noteren. Zo voorkom je dat je dingen vergeet of op het laatste moment nog moet regelen, wat weer een boel stress kan opleveren.

Tip 8: Reken extra tijd in

Veel stress is te voorkomen door op tijd thuis te vertrekken. Moet je een vlucht halen, ga dan niet op het allerlaatste moment van huis, maar vertrek op tijd. Hierdoor ga je met minder stress de deur uit. Verwacht je file onderweg of een lange autorit, neem regelmatig pauze of boek een extra overnachting. Zo wordt het geen autorit tegen de klok.

                                                               “In the end we only regret the
                                                                    vacations we didn’t take”
                                              

Tip 9: Wees losser

Probeer tijdens je vakantie niet elke dag een vol programma te hebben. Anders loop je op vakantie net zo te haasten als op je werk. Plan ook eens een dag niks en laat deze dag eens op zijn beloop gaan en relax. Laat de controle eens los.

Tip 10: Me-time

Ook op vakantie heb je tijd voor jezelf nodig. Juist op vakantie leef je de hele dag dicht op elkaar en doe je vaak voortdurend activiteiten samen. Maar dat hoeft natuurlijk niet elke dag. Maak ook tijd vrij om iets alleen te ondernemen. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen terwijl de anderen zich aan het zwembad vermaken. Geen zin in een gezamenlijke excursie? Geef aan dat je liever in je tent een boek blijft lezen.

Tip 11: Wel of geen wifi?

Veel mensen checken tegenwoordig bij aankomst het eerst of er wifi aanwezig is. Maar is het wel zo’n goed idee om veel online te zijn op vakantie. Is het echt noodzakelijk om je (werk)mail bij te houden tijdens je vakantie en je groepapps. Of om regelmatig berichten op social media te plaatsen? Vraag je zelf vooraf af of je eventueel ook zonder je computer op vakantie kunt en wat het betekent als je een of meerdere dagen tijdens je reis niet online kunt zijn. Raak je daarvan in de stress of geeft het je juist rust?

Fijne vakantie en geniet ervan!

Voor meer informatie over diverse soorten massages, kijk op senzatime.nl/massages.

Wil jij een afspraak maken voor een massage? Dat kan via [email protected] of bellen met 06-41737500.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WhatsApp gesprek starten?