HSP en burn out; Waarom de kans op burn-out bij hsp groter is

5 februari 2020

Helft van mensen met burn-out is hooggevoelig

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen met een burn-out, hooggevoelig zijn of raakvlakken hiermee hebben. Burn-out ontstaat in het algemeen door een combinatie van diverse interne en externe factoren. Burn-out wordt daarom niet uitsluitend veroorzaakt door hoogsensitiviteit. Wel geldt dat hoogsensitieve personen een verhoogd risico hebben om tegen een burn-out aan te lopen.

Intensieve verwerking van prikkels

Een hsp-er heeft een zeer intensieve verwerking van prikkels. Waar anderen prikkels dus gemakkelijk kunnen buitensluiten, daar heeft iemand die hooggevoelig is moeite met het negeren hiervan. Dit komt omdat alles wat aan prikkels binnen komt veel sterker ervaren wordt. Je kunt hierbij denken aan fel licht, harde geluiden op tv, veel gepraat om hen heen op het werk, emoties van anderen die worden aangevoeld, de sfeer bij het binnentreden van een ruimte, bepaalde voedingstoffen etc. Een hsp-er heeft meer ruimte en tijd nodig om dit te verwerken.

“You cannot make everyone think and feel as deeply as you do. You understand them, but they do not understand you.”

Hoger stress niveau

In deze snelle wereld krijgen veel mensen al een burn-out van de dagelijkse eisen die aan ze worden gesteld, ook als ze niet hooggevoelig zouden zijn.
Het probleem van het krijgen van een burn-out wordt voor hooggevoelige mensen nog eens extra versterkt doordat hun stress niveau van nature al hoger ligt. Ze ervaren in het algemeen eerder stress. Bovendien blijkt dat er meer adrenaline door hun aderen stroomt waardoor het stressniveau sowieso al iets hoger ligt. Wanneer een hsp-er extra stress ervaart komt dat er nog eens bovenop. 

Meer behoefte aan rustmomenten

Het hoge tempo van de moderne tijd, de vaak zware werkdruk en het streven naar uiterlijke prestaties zorgt er voor dat we “continue aan staan”. Met de opkomst van social media en internet is een leven zonder prikkels niet meer mogelijk. De prikkels nemen alleen maar toe, maar ook de eisen die de omgeving aan stelt. Denk daarbij aan thuiswerken, binnen een bepaalde tijd reageren op een bericht etc. De lat ligt hoog en we gaan alsmaar door. Onze zintuigen krijgen daardoor nog maar weinig momenten van rust, terwijl een hsp-er daar juist behoefte aan heeft.

Gevoeliger zenuwstelsel

Een hsp-er heeft een gevoeliger zenuwstelsel. De informatie die via de zenuwbanen naar de thalamus (orgaan in de hersenen) lopen, wordt anders verwerkt. Deze zenuwbaan laat naar alle waarschijnlijkheid meer informatie door dan bij andere mensen. Er moet dus in één keer een grote bulk informatie worden verwerkt. Mensen met hsp hebben daarom meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Zo kan het zijn dan een hsp-er tijdens een drukke bijeenkomst of feest, zich op een gegeven moment terugtrekt. De vele indrukken moeten eerst verwerkt worden. Of raakt een hsp-er sneller geïrriteerd door het grote aantal berichten op de telefoon, die allemaal verwerkt moeten worden.

Sterk rechtvaardigheidsgevoel

Hooggevoelig mensen vinden een gelijke behandeling, een faire verdeling, open kaart spelen en eerlijkheid belangrijk. Niet alleen voor hen zelf maar ook voor de ander. Dit sterke rechtvaardigheidsgevoel zorgt echter vaak voor teleurstellingen. Door hun goede opmerkzaamheid en inlevend vermogen hebben ze vaak snel door hoe de onderlinge verbindingen in een groep zijn. Een onterechte promotie van een collega, pesten op het werk, disfunctioneren en machtspelletjes zijn prikkels die tot diepe, intense emoties leiden, waarvoor zij tijd nodig hebben om die te verwerken.

Burn-out voorkomen is beter dan genezen

Een energetische massage of behandeling is uitermate geschikt voor hooggevoelige mensen. Bij deze manier van masseren of behandelen wordt het zenuwstelsel gekalmeerd en kan de cliënt helemaal tot rust komen. Je voelt weer verbinding tussen je hoofd en je lichaam en ben je minder snel geprikkeld en gestresst. Daarnaast biedt hsp coaching hulp om je hooggevoeligheid te herkennen en erkennen. Bewuster met je hooggevoeligheid om te gaan en het in te zetten als kracht.

Meer weten?
Maak nu je afspraak want je hoeft het niet alleen te doen!

Bron: Hoogsensitief.nl:

WhatsApp gesprek starten?