Waarom een goed contact met je gevoel zo belangrijk is

5 april 2021

Overprikkeling

Je zou verwachten dat hoogsensitieve mensen een goed contact met hun gevoel hebben. Vaak is juist het tegendeel waar. Eén van de kenmerken van hoogsensitiviteit is de gevoeligheid voor prikkels. Door een teveel of te intense prikkels raak je overweldigd. Als dat vaak gebeurt ga je jezelf daarvoor beschermen. Daarnaast is inmiddels door onderzoek bekend, dat deze prikkels scherper worden waargenomen, ze diepgaand worden verwerkt en je er sterk door beïnvloed worden. 

Je hoofd draait overuren

Niet vreemd dat als je zo gevoelig bent voor prikkels en indrukken van buitenaf dat je op zoek gaat naar manieren om dat meer beheersbaar te houden. Als je steeds opnieuw overspoeld wordt door prikkels met als gevolg een diepgaand proces dat er onbewust in je brein plaats vindt, dat je oververmoeid raakt en je energie afneemt. Je hoofd draait voortdurend overuren.

Diepgaande verwerking

Je hoofd heeft de neiging om alles vanuit diverse invalshoeken te bekijken en alle risico’s af te wegen. Op deze manier probeer je controle te houden en je creativiteit in te zetten om de best mogelijke oplossing te bedenken. Dit kost veel energie. Hoogsensitieve mensen ervaren door deze diepgaande verwerkingsprocessen in het hoofd vaak meer stress dan niet hoogsensitieve mensen.

Afsluiten voor je gevoelens

Door “in je hoofd te zitten” probeer je jouw gevoeligheid voor prikkels te hanteren. Je onderdrukt je gevoelens en sluit je er steeds meer voor af. Je hebt dit zelf vaak niet eens in de gaten en je kunt dit jarenlang volhouden. Dit zorgt ongemerkt voor spanningen in je lijf. Je doet veel op doorzettingsvermogen en wilskracht en verliest daarbij uit het oog wat je intuïtie je vertelt. Ondanks dat je een sterk intuïtief vermogen hebt, luister je toch naar de stem van je hoofd.

“Volg altijd je gevoel.
Dat is wanneer de meest wijze beslissingen worden genomen

Oprah Winfrey

Gebrek aan contact met je lijf

Het is voor hoogsensitieve mensen belangrijk om bewust te worden van de overlevingsmechanismen of beschermingsstrategieën waarin je hebt vastgezeten. Je bent gewend om naar je hoofd te luisteren en de aandacht op anderen en je omgeving te richten. Hierdoor heb je weinig bewustzijn van je eigen lichaam en voel je de seintjes van je eigen lijf niet meer aan. Je mist de verbinding met jezelf.

Lichaamsbewustzijn herstellen

Deze verbinding met je innerlijke wereld kun je herstellen. Door de aandacht van hoofd naar hart te verschuiven. Bewust te worden van wat jij zoal voelt in je lijf en en te letten op waar je hart blij van wordt. Je gevoel geeft jouw immers waardevolle informatie. Het is een innerlijk kompas dat richting geeft aan je leven waarop je weer mag leren vertrouwen.

Zit jij veel in je hoofd? Maak je overuren met piekeren? Wil je in contact met je gevoel komen en weer leven vanuit je innerlijk kompas? Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

WhatsApp gesprek starten?