Waarom gronding belangrijk is op je werk.

15 maart 2022

Een goede gronding of aarding is belangrijk, zeker op je werk. Het helpt om prikkels te verwerken, af te voeren en overprikkeling te voorkomen. Als je niet goed gegrond bent, tijdens je werk, heb je meer moeite om tijdig prikkels te herkennen in je lichaam en hierop in te spelen. Doordat je niet op tijd de signalen van je lichaam opmerkt en herkent, ben je al in de fase van overprikkeling en is het te laat om die overprikkeling te voorkomen. Hoe gevoeliger je bent, des te belangrijker is een goede gronding voor jou.

Wat is een goede gronding?

Als je goed gegrond bent, ben je stevig verbonden met de aarde. Je voelt je stabiel, je staat stevig op je voeten en je kan energetisch stress beter afvoeren. In het verleden liepen mensen op blote voeten, zaten en sliepen op de grond, waardoor ze meer direct contact met de aarde hadden. Deze energetische verbinding met de aarde is in onze tijd veel minder aanwezig, terwijl een goede gronding wel belangrijk is om stress te laten wegvloeien. Als je goed gegrond bent, kenmerkt zich dat in een goed contact met het eigen lichaam, je voelt je in balans, emotioneel stabiel, ontspannen, zelfzeker, energiek en je bent in het hier en nu. Heb je last van overprikkeling, vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten, disbalans of spierspanning, dan is je aandacht vooral in het verleden, de toekomst of bij je omgeving. Je bent dan minder goed of niet gegrond.

Energie in je hoofd

Het is niet ongewoon dat je met je aandacht veel in je hoofd zit. Zeker tijdens je werk. Je denkt veel na over waar je mee bezig bent. Ook over opmerkingen of adviezen van anderen en de uitdagingen die je tegenkomt in je werk. Dat maakt dat je energie in je hoofd zit en je je weinig bewust bent van je eigen lichaam. Je lichaam is bijzaak. Zo merk je bijvoorbeeld niet op dat je honger hebt of iets wil drinken. En zelfs je pauze sla je regelmatig over.

Dat je lichaam vermoeid is en behoefte heeft aan een rustmoment, neem je niet meer waar. De seintjes van je eigen lichaam herken je niet langer, je emoties merk je niet op. Je hebt ze weggedrukt en geeft er geen aandacht aan. Je hoofd zegt dat je het druk hebt. Je werkt stug door, met je hoofd als leider. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je het contact met je eigen lichaam verliest. Leven vanuit je hoofd wordt vanzelfsprekender. En dat terwijl je lichaam vaak beter je behoeften begrijpt en aan geeft, dan je verstand kan bedenken.

Voordelen van gronding

1. Ontladen van energie

Het eerste voordeel is dat door een goede gronding, je lichaam kan ontladen. Negatieve energie en stress kan via je lichaam de aarde in stromen. Vergelijk het maar met een bliksemafleider op een flatgebouw. De energie die opgepikt wordt, kan naar de grond worden afgeleid. Zo werkt dit ook bij jou. Als sensitief persoon ben je gevoelig voor sferen uit je (werk)omgeving en voel jij vaak feilloos emoties van collega’s aan. Ben je niet goed geaard en pik je negatieve energie op, dan blijft die energie bij je hangen of zet zich vast in je lichaam. Dat maakt dat je je eerder moe en uitgeput voelt. Ben je daarentegen goed geaard, dan kan die energie die niet van jou is, wegstromen via jouw lichaam de aarde in. Je blijft dan zelf in balans.

2. Overprikkeling voorkomen 

Gronding helpt je om effectiever met stress om te gaan. Je herkent het tijdig als je eigen lichaam je waarschuwt wat je nodig hebt. Door het leren herkennen en erkennen van die signalen, kun je dus zelf je overprikkeling leren voorkomen. Je krijgt inzicht in het functioneren van je eigen lichaam en je overprikkeling. Je leert je eigen behoeftes herkennen. Door ze te erkennen, kun je vervolgens op een andere en meer bewuste manier op inspelen en mee om gaan.

Zo kun je bijvoorbeeld na een drukke vergadering even tijd in plannen. Op die manier kan je even overdenken wat zoal gezegd en je gedachten ordenen. Je komt daarmee in je eigen energie, in plaats van meteen een volgende vergadering in te gaan. Ook kleine, korte pauzes tussendoor kunnen behulpzaam zijn om even op adem te komen. En breng vooral je lunchpauze buiten door als dat werkt voor jou. Hoe beter jij beseft wat je lichaam nodig heeft, des te meer balans ervaar je tussen lichaam en geest. Je voelt je daardoor vitaler, energieker en veerkrachtiger, ook gedurende een werkdag.

3. Grenzen bewaken

Een voordeel van gronding is, dat het je helpt je grenzen beter te bewaken. Veel sensitieve mensen hebben onbewust de aandacht op de ander en de omgeving. Je bent van nature extern georiënteerd. Je bent vooral bezig met wat de ander van je verwacht en hoe de ander zich voelt. Stel dat je leidinggevende met het verkeerde been uit bed is gestapt. Het beïnvloedt de sfeer binnen je team. Jij had zin in de dag en bent vol energie, maar na een uur voel dat je helemaal op. Onbewust laat jij de negativiteit van je omgeving bij je binnen. Je schermt je niet voldoende af voor je omgeving.

In dit soort situaties weet je soms niet meer welke energie van de ander of van jou is. Jullie beide energieën komen samen en het voelt of je jezelf verliest. Naarmate jij meer in verbinding staat met je eigen lichaam, heb je sneller door of de signalen, gevoelens en emoties die je ervaart van jou zijn of juist bij de ander horen. 

In contact met je lijf

Gronding en lichaamsbewustzijn zijn belangrijk voor sensitieve mensen. Gun jezelf daarom elke dag een paar minuten de tijd om verbinding met je lichaam te maken. Sluit even je ogen en richt je aandacht volledig op jezelf. Stel je zelf daarbij de volgende vragen:

Hoe voel ik me nu?
Welke sensaties voel ik in mijn lichaam?
Waar heb ik nu behoefte aan?

Door deze oefening te doen, maak je contact met je eigen lijf. Je leert weer te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Neem daarom elke dag bewust even tijd voor jezelf. En ja, ook op je werk. Juist op je werk! Even een minuut geen scherm, geen telefoon en voelen wat er is. 

Hsp-er en veel in je hoofd?

Ben jij sensitief en zit je veel in je hoofd? Heb je regelmatig last van overprikkeling op je werk en merk je dit pas op als het al te laat is? Een grote kans dat je gronding beperkt is. Wil jij beter met jouw overprikkeling omgaan en je lichaamsbewustzijn versterken? Zodat jij beter in je vel zit, veerkrachtiger en energieker wordt in je werk? Ik help je graag aan de hand van praktische oefeningen die je meteen op de werkvloer kunt toepassen. Maak een gratis afspraak voor een kennismakingsgesprek. 

06 41 73 75 00
[email protected]
www.sylviacoach.nl

Misschien vind je dit ook interessant over hoogsensitiviteit in relatie tot je werk:
Energievreters op je werk
Hsp en balans op de werkvloer
Help, mijn hoofd slaat op hol

WhatsApp gesprek starten?