Waarom ontspanning zo belangrijk voor je is

5 juli 2018

Waarom ontspanning zo belangrijk voor je is

Bij een gezonde leefstijl hoort slapen, bewegen, gezond eten én ontspanning. Er wordt vaak bewust aandacht besteed aan sporten en voeding. Door bijvoorbeeld wekelijks naar de sportschool te gaan om je gezondheid op peil te houden en door het volgen van een dieet. Echter ook bewust kiezen voor voldoende rust en ontspanning en daar tijd voor inplannen wordt vaak vergeten. Terwijl ontspanning net zo belangrijk is voor een gezonde leefstijl.

In mijn praktijk merk ik vaak dat cliënten moeite hebben om zichzelf een moment rust of ontspanning te gunnen. Een dergelijk moment van ontspanning wordt pas ingepland als ze echt heel veel tijd hebben of als er lichamelijke klachten zijn die aanhouden. Terwijl het juist zo hard nodig is in tijden van drukte. Juist dan ervaar je stress of spanning en heb je behoefte aan wat rust en ontspanning. We luisteren echter niet genoeg naar onze eigen behoeften en gaan gewoon door met werken, huishouden, sporten, afspraken met vrienden maken en noem maar op. We vinden het vaak belangrijker dat alles om ons heen op rolletjes loopt en vergeten ons zelf.

 

Waarom zijn die momenten van ontspanning nu zo belangrijk voor je

Je weerstand wordt beter

Je lichaam en hoofd reageren op de dagelijkse stress en spanningen. Je hartslag versnelt en je raakt vermoeid. Een periode van stress en spanning dient te worden afgewisseld met een periode van ontspanning. Door regelmatig te ontspannen gun jij jouw lichaam en hoofd rust. Dit heeft tevens een positief effect op de werking van je afweersysteem. Je afweersysteem wordt sterker en je hebt meer weerstand en wordt minder snel ziek.

Je slaapt beter

Veel stress betekent vaak slaapproblemen. Dit komt omdat je lichaam en hoofd overdag continue in gespannen toestand verkeren. Door voor het slapen op tijd te stoppen met inspannende bezigheden en een ontspannen moment in te lassen, gaat het slapen vaak makkelijker. Nog beter is het om overdag regelmatig een pauze of rustmoment in te plannen. Je slaapt beter en kan ook doorslapen.

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn, 
ontspanning is wie je bent”
Je bent meer in balans

Gedurende de dag kan je fysieke spanning in je lichaam opbouwen door bijvoorbeeld een vervelende taak die op je wacht en waar je tegenop ziet of de kritiek die je ontvangt en je raakt. Belangrijk is om tijdig te ontspannen, zodat je de opgebouwde fysieke spanning ook weer ontladen wordt. Je voelt je er naar weter beter in je vel zitten en kunt alles beter relativeren en er makkelijker mee omgaan. Je ervaar minder frustraties en stress en voelt je meer in balans.

Je hebt meer focus

Veel mensen voelen zich opgejaagd en rennen van de ene naar de andere afspraak en doen vaak een aantal dingen te gelijk. Een pauze of oplaadmoment is er niet bij. Je energie neemt dan gedurende de dag af. Activiteiten worden soms maar met halve aandacht gedaan. Doe liever de dingen die je doet met aandacht en vanuit een flow. Je behoudt meer focus. Je zult merken dat dat veel effectiever is en betere resultaten oplevert.

Je bent creatiever

Als je geen pauze neemt en uren achter elkaar doorwerkt heeft dat een negatieve invloed op je creativiteit. Beter is het om af en toe een frisse neus te halen of iets totaal anders te gaan doen. Er komt rust en ontspanning in je hoofd en er ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën.

Zorg goed voor jezelf, want niemand anders doet het voor je. Jij bent de enige die voelt wat je nodig hebt. Voldoende beweging en slaap, gezonde voeding én tijd voor ontspanning. Luister naar je lichaam en als het vraagt om rust en ontspanning, geef eraan toe en probeer het zoveel mogelijk in je dagelijkse leven te integreren. Maak het een vast onderdeel van jouw gezonde leefstijl.

Heb je moeite met ontspannen of een moment rust voor jezelf? Maak dan eens een afspraak voor een ontspannende massage. Ik verzeker je dat je na behandeling van een uur helemaal ontspannen van de behandeltafel komt.

www.senzatime.nl
[email protected]
0641737500

WhatsApp gesprek starten?