Wandelen is heilzaam voor je gezondheid

5 oktober 2022

We weten het al lang, wandelen is heilzaam voor je gezondheid. En tegenwoordig blijkt dit steeds meer uit wetenschappelijk onderzoek. Wandelen en de natuur hebben een positief effect op je fysieke en mentale welzijn.

Positieve effecten op de gezondheid

Effecten op fysieke gezondheid

Regelmatig een stukje lopen, bijvoorbeeld naar de supermarkt of tijdens je lunchpauze is goed voor je. Het verbetert je algehele conditie. Doe je dat in het groen, dan gaat direct je stressniveau omlaag. Je hartslag en bloeddruk wordt lager en het risico op hart- en vaatproblemen daalt. Bovendien is wandelen goed voor je longen. Buiten is meer zuurstof in de lucht. Daar zorgen de bomen en planten voor. Door diep in te ademen, neem je meer zuurstof op. In een groene omgeving lukt dat nog beter. Je krijgt meer energie en je wordt productiever, nadat jij in de natuur in beweging bent geweest. Ook bevordert een regelmatige wandeling je dag- en nachtritme. Zowel het in- en doorslapen gaat beter, wat je nachtrust ten goede komt. Andere positieve lichamelijke effecten zijn: een kleiner kans op de ziekte Altheimer, borstkanker en diabetes. 

Effecten op mentale gezondheid

Maar wandelen is ook heilzaam voor de mentale gezondheid. Het helpt bij angsten en depressie. Het is de combinatie van bewegen én buiten in de natuur zijn, die helpt om te ontspannen. De mooie omgeving zorgt voor afleiding en haalt je uit je dagelijkse gedachten. Het maakt niet uit of je in het bos loopt, aan zee of op de hei. De fysieke beweging zorgt dat de ‘gelukshormonen’ endorfine en serotine aangemaakt, waardoor je een beter humeur krijgt. Deze combinatie zorgt voor minder stress, meer rust en een ontspannen gevoel. Je herkent vast wel dat je je blijer voelt als je thuiskomt na een wandeling.

Waarom is wandelen zo heilzaam voor hsp-ers?

Je zintuigen komen tot rust

Juist de effecten op de mentale gezondheid, maakt dat wandelen zo heilzaam is voor hoogsensitieve mensen. Hoogsensitieve mensen hebben vaker en eerder last van overprikkeling uit de omgeving. Een drukke werkomgeving, wonen in een stad, drukke sociale situaties, gestreste mensen, verkeersdrukte voor een diversiteit aan prikkels. Het brein verwerkt al deze prikkels intensief, waardoor een hooggevoelige eerder mentaal moe is en hersteltijd nodig heeft, dan niet-hooggevoelige mensen. De natuur biedt uitkomst. Je zintuigen komen tot rust. Ze heeft een kalmerend en herstellend effect. Als je een tijdje in de natuur bent, merk je dat je je beter begint te voelen en je innerlijke rust terugkeert. 

Je geniet intens

Hoogsensitieve mensen ervaren positieve en negatieve emoties intenser. Je kunt enorm van slag zijn van relatief, kleine gebeurtenissen. Emoties en kritiek van anderen beleef je intenser. Maar ook de positieve momenten ervaar jij intenser. Dit kan een mooi muziekstuk, een kunstwerk of een heerlijk etentje zijn. Voor vele hooggevoelige mensen is de natuur zo’n genietmoment. Een moment in je leven dat jij als zeer fijn ervaart en het leven de moeite waard maakt. De natuur is voeding voor je ziel. Om even niks te moeten, maar te ‘zijn’ in het moment. Je kan jezelf opladen met nieuwe energie. Na een wandeling voel je je blij en gemotiveerd om activiteiten te ondernemen. 

Je intuïtie krijgt een boost

Hoogsenstieve mensen zijn doorgaans sterk intuïtief. Ze hebben een grote bron van informatie. Enerzijds komt die door hun gedetailleerde waarneming en anderzijds hebben ze ook onbewust via hun intuïtie toegang tot informatie. Ze hebben verbinding met een groter energieveld waaruit ze informatie kunnen halen. Juist in de natuur, waar weinig ruis is, kunnen ze beter in contact komen met dit energieveld en hierop afstemmen. Tijdens of na een wandeling weten ze intuïtief welke beslissing of keuze de juiste is. Het is hun innerlijk kompas waar ze op vertrouwen en op sturen. Als ze zeggen: ‘Het voelt goed’, dan kun je dat met een gerust hart aannemen. Offline worden vaak de belangrijkste beslissingen genomen, zowel voor werk als privé.

Je creativiteit brein ontspant

Creativiteit, out-of-the box denken, vernieuwende oplossingen bedenken, zijn waardevolle talenten van hoogsensitieve mensen. Ze nemen meer en gedetailleerder waar en combineren dit met alles wat ze al wisten. Als iets nieuws moet worden bedacht, vraag dan je hoogsensitieve collega, maar geef hem hier wel even de tijd voor. Creatieve ideeën en oplossingen bedenken voor problemen, verbetert en gaat makkelijker nadat je een tijdje in het groen bent geweest. Het default-mode netwerk in je brein wordt actief. Een wandeling in je lunchpauze maakt je middag productiever. Wandelend in gesprek gaan, verruimt je denkwijze en biedt inspiratie voor nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Je gesprekken verdiepen

Hoogsensitieve mensen houden van diepgang in gesprekken. Het deel van je brein dat navigeert, stimuleert ook empathie. Dit betekent dat jij tijdens het wandelen, de ander aanvoelt en een meer open houding hebt. Dat schept een band met de ander. Het praten tijdens een wandeling gaat daardoor makkelijker. Of het nu je partner, een vriendin of je collega is. Het gesprek krijgt meer diepgang en komt sneller tot de kern. Stiltes voelen niet langer ongemakkelijk, maar bieden ruimte voor ‘overthinking’ en zelfreflectie. Deze ruimte hebben hoogsensitieve mensen nodig om ook het laatste stadia van het diepgaande verwerkingsproces in het brein te doorlopen. 

Ik ga wandelen met cliënten

Heb jij last van je sensitiviteit? Ervaar je fysieke klachten of problemen met je mentale gezondheid? Wil jij hier mee aan de slag en je persoonlijke effectiviteit versterken? Je eigen gebruiksaanwijzing ontdekken? Als hsp-er weet ik uit eigen ervaring hoe snel je overprikkeld kan raken en welk effect dat op je heeft. Ook heb ik in de afgelopen jaren mogen ervaren hoe heilzaam wandelen voor mijn eigen gezondheid en energieniveau is. Met een diversiteit aan coaching en therapeutische technieken begeleid ik jou in je ontwikkeling. Thema’s die veel voorkomen: overprikkeling, vol hoofd, weinig energie, moeite met (energetische) grenzen, lage eigenwaarde. Een coachsessie kan heel goed tijdens een wandeling plaatsvinden.

Wil jij ervaren wat een wandeling met je doet? Wil jij graag met mij kennismaken? Tijdens het beleefweekend verzorg ik twee wandelactiviteiten. Pelgrim voor 1 dag op zaterdag 29 oktober en op zondag 30 oktober een stiltewandeling in de ochtend. Bewegen in de natuur én kennis maken met mij op een laagdrempelige manier? Kijk voor meer informatie op de links van de website van het Beleef weekend.

Meld je aan voor een van deze wandelactiviteiten. De activiteiten vinden plaats met een kleine groep. Wees er snel bij, want: Vol is vol.
Wil je meer informatie, neem gerust contact met me op.

Uiteraard ben je ook welkom op een ander moment in mijn praktijk. Maak nu je afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Dit vind je misschien ook interessant:
HSP en veel in je hoofd zitten
Hooggevoelig en meer energie: 7 tips
Het hoogsensitieve brein werkt écht anders!

WhatsApp gesprek starten?