Wat als jouw hoogsensitiviteit niet is (h)erkend in je jeugd?

5 april 2023

Hoogsensitiviteit in je jeugd

Wat als jouw hoogsensitiviteit niet is (h)erkend in je jeugd? Grote kans dat je in je latere leven vastloopt. Veel hoogsensitieve mensen die vastlopen, ervaren ‘triggers’ die hun oorsprong vinden in hun jeugd. Ieder kind maakt pijnlijke gebeurtenissen mee. Je bent echter op die leeftijd nog te jong om daar goed mee om te gaan en ze te verwerken. Je ontwikkelt daardoor gedachten en gedragspatronen om die emoties maar niet te hoeven voelen. Als zich nu in je volwassen leven een situatie voordoet, die jouw lichaam doet herinneren aan die emoties uit je jeugd, is dat een ‘trigger’ voor jou. Een ‘trigger’ reikt jou een emotie aan die nu gevoeld mag worden.

Hoe was jouw jeugd?

Als ik de vraag aan hoogsensitieve clienten stel: ‘hoe is je jeugd geweest?’, hoor ik vaak : ‘ik heb niks te klagen gehad’, of ‘ik heb een goede jeugd gehad’. Opgegroeid zonder heftige gebeurtenissen. Maar misschien wel met ontwikkelingstrauma’s. Dit zijn pijnlijke ervaringen voor jou als sensitief kind tijdens jouw opvoeding en daarom van invloed op je vroege ontwikkeling als kind. Dan stel ik mijn cliënten de vraag nogmaals: ‘hoe is je jeugd geweest?’ en ik nodig je uit om met een sensitieve bril op, te kijken naar je jeugd. Dikwijls hoor ik dat jij je niet echt gezien, gehoord en begrepen voelde. Dat jij je onveilig voelde of zelfs liever niet hier op aarde wilde zijn. Kortom je voelde nauwelijks herkenning en erkenning voor dat sensitieve kindsdeel van jou in je kindertijd en jeugd.

Wat is hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap. Pas de laatste decennia is meer onderzoek is gedaan en daardoor meer bekendheid otnstaan over deze specifieke eigenschap. Hoogsensitiviteit houdt in dat je een gevoeliger zenuwstelsel hebt dan de gemiddelde mens. Je bent meer dan gemiddeld gevoelig voor interne en externe prikkels en verwerkt deze prikkels diepgaander in je brein. Daardoor heb je eerder last van overprikkeling. Je hebt rustmomenten en hersteltijd nodig om terug in balans te komen. Je hebt deze sensitiviteit van nature en dus ook als kind al die tijd gehad.

Hsp en veiligheid

Het gaat er niet om of je opvoeders het begrip hoogsensitiviteit kenden en wisten wat het inhield. Waar het wel om gaat is of jouw ouders zagen en accepteerden dat jij als kind anders bent en daardoor andere behoeften hebt, vergeleken met andere kinderen. Hoogsensitieve mensen zijn vaak empathisch, intuïtief, creatief en hebben intense emotionele reacties en zelfreflectie. Ze zijn loyaal, op zoek naar een (harts)verbinding en voelen andere mensen aan. De vraag is of deze eigenschappen van jou als kind opgemerkt zijn en het okay was voor je ouders dat jij misschien anders was dan je broers of zusjes. In de praktijk blijkt dat veel ouders en opvoeders niet wisten om te gaan met de behoefte van jou als sensitief kind. Misschien trok je je graag terug op je kamer, huilde bij mooie muziek, was je graag buiten in de natuur of altijd nerveus voor een kinderfeestje. Het gevolg is dat jij in je kindertijd niet voldoende emotionele steun van je ouders en opvoeders hebt ontvangen. Voor jou vertaalt zich dat in een onveilig gevoel. Dit betekent weinig vertrouwen in jezelf. Je sensitieve aard werd niet gezien en daardoor kon jij niet werkelijk zijn wie je in essentie bent. 

Onvoldoende aarding

Je wortelchakra zorgt voor stabiliteit en vitaliteit. Je fundament waarop je verdere leven zich ontvouwt. De energie van dit chakra kan worden ingezet om wortels te geven en iets neer te zetten op aarde. Dit eerste chakra ontwikkelt zich in de eerste 7 jaren van je leven. Het chakra vertegenwoordigt het recht om ‘te zijn’. Je wortelchakra heeft te maken met je veilig voelen en zonder angst te leven in deze wereld. Dat jij als persoon er helemaal mag zijn op aarde, zoals jij bent. Indien jouw sensitieve eigenschap niet herkend en erkend is in je jonge jaren, is dat van invloed geweest op jouw ontwikkeling als kind. Je fundament is niet stevig. Veel hoogsensitieve mensen zijn daardoor slecht geaard. Het is voor jou als sensitieve persoon van belang om alsnog deze eigenschap als onderdeel van jou als mens te zien en te accepteren. Werken aan je gronding en open staan voor de behoeftes van jouw innerlijk kind, kunnen je helpen om meer geaard te zijn

Hsp en intense emoties

 Veel hoogsensitieve mensen geven aan dat ze zich ‘anders voelen’ of niet begrepen door anderen. Dit is niet gek als 1 op de 5 mensen hoogsensitief is en de rest niet-hoogsensitief. Dit ‘anders voelen’ heb jij al in je jeugd opgemerkt. Misschien zag, hoorde, voelde of wist je meer dan ander mensen. Jij als hsp kan gedetailleerder waarnemen. Omdat je ouders en opvoeders dit niet opmerkten werd er niet veel aandacht aan besteed. Op school was er geen ruimte voor dit deel in jou. Dikwijls zijn er uitspraken naar jou gedaan als: ‘doe niet zo verlegen, zenuwachtig, eigenwijs of overgevoelig ’, ‘jij ziet overal beren op de weg’, ‘wat ben je stil’ etc. Op die momenten wordt jouw waarheid niet serieus genomen. Dat gaat bij jou gepaard met intense emoties, die er niet mogen zijn. Je gaat deze emoties liever uit de weg, uit angst voor afwijzing. Om je toch veilig te voelen, leer je je emoties te onderdrukken.

Overlevingsstrategie door niet te voelen

Je gaat je gedachten en gedrag aanpassen, om door je ouders gezien te worden. Elk kind wil de liefde van zijn ouders ervaren en doet daar alles voor. Je ontwikkelt een overlevingsstrategie om bij het gezin te horen en je gezien te voelen door je ouders. Als hoogsensitieve kind betekent dat dat je je emoties niet laat zien of dat je niet langer zegt wat je intuïtief aanvoelt of weet. Daarmee wordt een van jouw specifieke talenten onderdrukt in plaats van aangemoedigd. Je sluit steeds meer je verbinding met je eigen heftige emoties en gevoel af. Je gaat weg uit je eigen lichaam, door je aandacht en energie te verplaatsen naar je hoofd. Daardoor zitten hoogsensitieve mensen veel in hun hoofd. Zij mogen opnieuw leren contact te maken met hun lijf en alle sensaties. Lichaamswerk kan daarbij zeer effectief zijn.

Emotie en het helen van oude pijn

Je sacraal chakra geeft de verbinding met je emoties en gevoel weer en ontwikkelt zich tussen je 7e ent 14e levensjaar. Het thema van het tweede chakra is: het recht om te ‘voelen’. Het mogen ervaren van plezier, vreugde, genot evenals pijn, verdriet, boosheid. In onze maatschappij mogen we deze emoties niet altijd uiten. Als jong kind wordt ons aangeleerd om emoties te beheersen. Zo mogen meisjes niet boos zijn en jongens niet te huilen. Op die manier raak je de verbinding met je gevoel langzaamaan kwijt. Jouw levensenergie stagneert. Het is als sensitieve persoon belangrijk dat je weer contact maakt met je gevoel en je emoties. Dat jij opnieuw bewust wordt van je lichaam en alle sensaties die je aantreft. Een emotie is energie in beweging. Een emotie die je als kind niet mocht tonen, voelen en uiten heeft zich als een energieblokkade vastgezet in je lichaam. En een ‘trigger’ is een uitnodiging om die emotie nu wel toe te laten, te doorvoelen en te doorleven. Zo kunnen oude pijnstukken uit je jeugd worden geheeld.

Word jij regelmatig getriggerd door een collega op je werk, je partner of bijvoorbeeld één van je ouders? 
Ervaar je regelmatige een emotionele disbalans?
Wil je helen van oude pijn?
Wil je jouw levensenergie laten stromen?

Maak een afspraak voor een gratis kennsimakingsgesprek.

Ik ben Sylvia, hsp bewustzijnscoach, holistisch therapeut en healer. Ik ben ervan overtuigd dat alles met elkaar in verbinding staat: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Daarom benader ik niet slechts één aspect. Ik hanteer methoden en interventies als meditaties, inner child werk, voice dialogue, ACT, positieve psychologie, reading & healing en energetische geneeskunde. Ik werk tijdens energetische behandelingen met remedies en geef healing massages om jouw levensenergie of prana weer te laten stromen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ik voel me anders als hsp
Hsp en veel in je hoofd zitten
Waarom een goed contact met je gevoel belangrijk is bij hsp

Meer lezen over hoogsensitiviteit kan op het platform van hoogsensitief.nl
Als hsp coach ben ik aangesloten bij hoogsensitief.nl en schrijf ook blogs voor dit platform.

WhatsApp gesprek starten?